A hétszáz évet ünneplik

2023.08.05. 15:16

Hétszáz éve említették okiratban először Gelej nevét (fotókkal)

Gelej község idén ünnepli első okleveles említésének (1323) 700. évfordulóját. A jubileumot a település három napos programsorozattal ünnepli, melynek csúcspontja szombaton a református templomban volt, ahol elismeréseket adtak át.

Póczos Nikolett

A geleji ünnepségen

Fotó: Ádám János

A jubileumi ünnepség részeként elsőként beszédet mondott Demeterné Nyeste Erzsébet, Gelej polgármestere, aki 21 éve vezeti a települést. Beszédében végig tekintette annak történetét és meghatározó személyiségeit. Majd kiemelte, hogy életének legszebb és legfontosabb szakaszának tartja a polgármesteri feladat ellátását, de hatalmas felelősség is  a település első emberének lenni, amikor egy ilyen fontos évfordulót ünnepel Gelej.

Majd Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, ahogy nevezte, ezen a ritka és magasztos évfordulón, az első okleveles említésének hétszázadik évfordulóján a települést. Majd hangsúlyozta, az elmúlt másfél évtizedben minden olyan fejlesztés elindult vagy megvalósult, ami település élhetőségét és a lakosság helyben maradását támogatja – emelete ki.

„A település lélekszáma az utóbbi években növekedő pályára állt. De ehhez folyamatos fejlődésre van szükség, melyet Gelej felismert, profilt váltott illeszkedve a modern kor elvárásaihoz”- mondta.

Az elnök megemlítette a geleji savanyúságot, sajtot és az egyéb helyben készült tejtermékeket is, melyek a vármegye autentikus kézműves termékeivé váltak, és új profilt biztosítottak a község számára. Visszaemlékezett, hogy 2018-ban elkészült a település savanyítóüzeme is, ahol a termékek helyi alapanyagokból készülnek, a geleji földben termettek, és a helyiek munkáját mutatják.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Ádám János

Majd Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az egybegyűlteket.

Kiemelte „Gelej és környéke már a kezdetektől letelepedésre késztette az egymást követő korok embereit, hiszen már akkor is egy nagyon jó adottságokkal rendelkező vidék volt. És a 700 év alatt, a 20 emberöltőnyi idő alatt számos nehézséggel nézett szembe a település, de a lakosság összefogása mindig megvédte”- emelte ki. Majd beszélt a megvalósuló fejlesztésekről is, többek között az autópálya melletti vásárcsarnokról, mely helyi termékekkel van tele és viszi Gelej jó hírét.

„Gelej példa az országnak, hogy hogyan kell egy kis faluban élni és hogyan kell egy kis faluban az életnek értelmet adni, Gelej tudja, hogy csak közösségben érdemes élni, és hogyan kell fejlődni nap mint nap és a jövőben is”- szögezte le a politikus.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője. Fotó: Ádám János

Ezen az ünnepségen adták át a „Gelej Község Díszpolgára” címet, melyet öten kaptak meg, dr. Demeter József (posztumusz), Kékediné Barczi Mária (posztumusz), dr. Demeter Józsefné (posztumusz), Tállai András, a térség országgyűlési képviselője és Dr. Gondi Teodóra, Gelej háziorvosa.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában