Döbbenet

2023.07.08. 20:00

Nem mindennapi, amit a miskolci repülőtér helyén talál az arra járó

Tavaly tavasszal még gépek szálltak fel és le a területen. Ma már biztos, hogy nem ismerne rá.

Jó egy évvel ezelőtt még gépek szálltak fel és le a miskolci repülőtéren

Fotó: Vajda János

Végig kerítés választja el a mellette futó, a Miskolci Mechatronikai Ipari Parkhoz tartozó utat attól a területtől, amely hosszú évtizedeken át a város repülőtereként funkcionált. A kerítés egy gigaberuházást övez, ahol nagy ütemben folyik egy hatalmas nagy, sok tízezer négyzetméter alapterületű csarnok építése.  A volt repülőtéren – mintegy 70 milliárd forintos beruházás keretében – a Robert Bosh Powetool Kft. épít logisztikai bázist a közelben működő termelőüzemeinek kiszolgálására.

Iparterületté alakították át 

A Boon.hu cikkek sorában foglalkozott azzal a történéssorozattal, amelynek meghatározó eleme volt, hogy a miskolci városi közgyűlés döntése nyomán a volt repülőteret bezárták, a testületet kiemelt fejlesztési területté nyilvánították azzal a  nem titkolt szándékkal, hogy kereskedelmi-szolgáltató gazdasági zónává alakítsák át. 

A pirossal keretezett terület az, ahol a Bosch építkezik

A döntéselőkészítő dokumentumokban ilyen érveket sorakoztattak fel: „A Mechatronikai Ipari Park (ez van a reptér közvetlen szomszédságában - a szerk.) területének növelésével olyan üzemek letelepedését akarják elősegíteni, amelyek kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet folytatnak. Ez a szándék összhangban van a város hosszú távú fejlesztési céljaival, valamint igazodik a valós piaci helyzethez. A terület elhelyezkedése kedvező, hiszen az M30-as autópálya, illetve a 26-os főközlekedési út is könnyedén elérhető a mellette elvezető miskolci elkerülőúton. Az sem elvetendő, hogy mellette halad el a Miskolc-Bánréve vasútvonal, amely bővíti a logisztikai lehetőségeket."

Télen végezték el a régészeti feltárásokat
Fotó: SZB

Épül a gigacsarnok 

Mindezek nyomán bontotta fel a Miskolc Holding Zrt. a repülőtér használatával kapcsolatos szerződést a repteret üzemeltető Borsod Megyei Aeroclubbal. Tavaly május vége volt a határidő. Utána megkezdődtek az ilyenkor szükséges régészeti feltárások, ez év elején pedig megtörtént a bejelentés, hogy a Bosch veszi birtokba a területet és épít rá logisztikai bázist.  

A Bosch számára - mint az előbbiekben utaltunk rá - a közelben lévő gyártóbázisa működésének optimalizálása miatt van szüksége a területre. A tervek úgy szóltak, hogy mintegy 236 ezer négyzetméternyi területtel számolnak, amelyen közel 100 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni. A tervezett épület fő funkciója a gyártóüzemek logisztikai kiszolgálása. Csarnokról, csarnokokról van tehát szó, amelyben nyersanyagokat és késztermékeket tárolnak, illetve csomagolnak, szállításra készítenek elő. Gyártási technológiát tehát nem telepítenének a csarnokba.   

A logisztikai csarnokhoz iroda és szociális épület csatlakozik még majd és kialakítanak összesen 391 személyautó és 41 teherautó befogadására alkalmas felszíni parkolóterületet.  

Jelenleg tehát ez a beruházás van folyamatban a volt miskolci repülőtéren, és minden kétkedő számára egyszer és mindenkorra nyilvánvalóvá vált, hogy a reptér nem lesz többé reptér. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában