Van segítség

2023.07.31. 20:00

Kellemetlen parazita ütötte fel a fejét Miskolcon

Az avasi lakótelepen tűntek fel a vérrel táplálkozó parányi állatok.

Ujlaki Attila

Az Avasi lakótelepen jelent meg újra az ágyipoloska, újra és újra feltűnik a lakótelepeken. lehet védekezni ellene.

Fotó: Ádám János

Egy panaszos kereste meg portálunkat, akinél ágyipoloska jelent meg az elmúlt hetekben. 

„Kezdetben csak arra lettem figyelmes, hogy az éjszaka után piros foltok jelentek meg rajtam, de nem gondoltam különösebben semmire, csak valami allergiára gyanakodtam” – mondta elkeseredetten a boon.hu-nak az avasi lakótelepen élő férfi. Hozzátette: akkor lett számára gyanús, amikor éjszaka egyre intenzívebb viszketésre ébredt, ami rendszerint nem is szűnt meg. „Még akkor sem gondoltam ágyipoloskára, hiszen az átlagosnál nagyobb tisztaságban élek, de az egyik barátnőm mondta, hogy a csípések az ágyipoloskáéra hasonlítanak, majd rájöttem, hogy valóban az” – panaszolta. Arra is kitért, hogy szerinte más lakásból jöhetett hozzá át az élősködő, amire korábban soha nem volt példa.

Gyanús csípések jelzik a létét

Az ágyipoloska egy apró, lapos testű vérszívó rovar, amely emberi vérből táplálkozik. Ezek a poloskák az éjszaka folyamán, amikor az ember alszik, támadják meg, és szívják ki a vért. Az ágyi poloskák elsősorban az ágyak körül élnek, de más bútorok, padlóhasználati tárgyak és falhasadékok között is megtalálhatók. A legtöbb esetben az ágyipoloska csípése kellemetlen viszketést és kiütéseket okozhat, de néhány ember esetében allergiás reakciókat válthatnak ki. Az ágyipoloskák nem közvetlenül terjeszthetnek betegségeket, de az általuk okozott viszketés miatt az emberi bőrön okozott sérülés akár el is fertőződhet.  

Bites,Of,Insect,On,Male,Body.,Bed,Bugs,Or,Flea.
Csípések a testen
Fotó: OttoPles / Forrás: Shutterstock

Nehéz az irtásuk

Az ágyipoloska irtása nehéz lehet, mivel ezek a rovarok jól alkalmazkodtak az emberi környezethez és ellenállóak lehetnek bizonyos rovarirtó szerekkel szemben. Az irtás során fontos, hogy alaposan tisztítsák és fertőtlenítsék az ágyakat, az ágyneműt és a környező területeket, és szükség esetén szakértő segítségét vegyék igénybe.

A higiénia nem jelent semmit 

Fontos megemlíteni, hogy az ágyipoloskák nem jeleznek egyértelműen rossz higiéniai viszonyokat. Mások által eldobott használt bútorok vagy ruházat is terjeszthetik őket. Portálunk megkereste Kiss Jánost, aki bogármérnökként kártevőírtással foglalkozik. „Az ágyipoloska fertőzés nem függ össze a tisztasággal” – erősítette meg a korábban hallottakat a szakember. 

Group,Of,Bedbugs,On,The,Matress,Cloth,Macro.,Disgusting,Blood-sucking
Poloskák az ágyneműben (Felnagyítva)
Fotó: Georgy Dzyura / Forrás: Shutterstock

Hozzátette: a fűtéscsövek mentén függőlegesen és a konnektoroknál pedig vízszintesen közlekednek, így simán át tudnak vándorolni egyik lakásból a másikba. Azt is elmondta portálunknak, hogy a kidobott bútorok zöme fertőzött. Azt a közhiedelmet cáfolta a szakember, miszerint munkahelyről vagy, tömegközlekedési eszközről haza lehet vinni az agyipoloskát. „A petéi 1 milliméter átmérőjűek, és rögzítettek, így nem vándorolnak, és a rovar is csak éjszaka bukkan elő” – húzta alá. Megtudtuk, hogy vegyszeres kezeléssel lehet megszünteti a problémát, arra a területre, egy-egy szobára koncentrálva, ahol a rovarok előfordultak. Azonnali intézkedésekkel csökkenthető a poloskák száma, és elkerülhető a fertőzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában