boon.hu video

2023.07.23. 20:00

Haláltusájukat vívják a miskolci Népkert fenyőfái - Fotók, videó

Az egyre több Miskolcon (is) a kiszáradt fenyő és tuja. Nemcsak kellemetlen, de tűz- és balesetveszélyes helyzet.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A Boon.hu több alkalommal is foglalkozott azzal, hogy mekkora gondot okoz Miskolc közterületein - és a magáningatlanokban is - a kiszáradt fenyők, tuják egyre növekvő száma.

A szakemberek a klímaváltozás a fenyőket megtámadó betegségek felgyorsítják ezt a folyamatot. A nagyméretű, kiszáradt, magas gyantatartalmú növények fokozottan tűz- és balesetveszélyes állapotot idézhetnek elő. A miskolci belvárosban is történt már tűzeset, amikor a kiszáradt tuják az épület közvetlen közelében lángra kaptak. Az elhalt gyökérzet sem képes már megtartani a sokszor akár 25 méter magasra is megnövő fákat, így azok könnyen kidőlhetnek.

Miskolc közterületein egyre több pusztulófélben lévő fenyővel találkozhatunk. 

Most a legszembetűnőbb a város tüdejének nevezett Népkert fenyőfáinak haláltusája, amelyet a parkban sétálók minden nap figyelemmel kísérhetnek. A helyzet komolyságát jelzi, hogy már kiadták rájuk a "kilövési engedélyt", azaz egy színes pont van rajtuk, ami azt jelenti, hogy ki fogják vágni őket.

Alaposan megváltozik majd kivágásuk után a Népkert képe. Az egyik szép fenyő például a csobogó mellett van, ha eltűnik majd, veszít a hangulatából a hely. A halálra ítélt népkeri fenyők között van egy olyan is, amelyet - a tövében elhelyezett kőtábla szerint - 2004-ben egy erdész, kohász, bányász találkozó emlékére ültettek. Többszörösen is hiányozni fog.

A szárazság és a fenyőszú 

Czifrusz Natália városi főkertész Boon.hu-nak adott korábbi nyilatkozatában a fenyőfélék pusztulásával kapcsolatban két alapvető problémára hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi esztendők nyarai, különösen a 2022-es év rendkívül száraz, aszályos időjárást eredményeztek, aminek következtében a város fenyő állományában tömeges pusztulás következett be, és ez a folyamat tart jelenleg is. Bár a hideget és a szélsőséges időjárási körülményeket jól viselik a fenyőfélék, de azt kevesen tudják, hogy nagyon vízigényes növényfajokról van szó. Mint ahogy azt sokfelé, akár házikertekben is tapasztalható szinte egyik hónapról a másikra, nagyon rövid idő alatt teljesen elszárad a fenyők lombja és ezzel a koronája is, ennek oka az előző év aszályában keresendő.” 

A főkertész a másik nagy ellenségnek a fenyőszút nevezte. „Ez az kártevő, amely néhány hónap alatt egész fenyveseket képes felfalni, így azok teljesen kiszáradnak. Sajnos ez egy visszafordíthatatlan folyamat, ilyenkor mérlegelésre nincs lehetőség, a száraz fát ki kell vágni, sőt a szúkártétel miatt a növényegészségügyi szempontokat figyelembe véve az elszállítást is mielőbb meg kellett oldani annak érdekében, hogy a kártevő terjedését lelassítsuk.”

Tömegével kell kivágni őket 

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. már hetekkel ezelőtt közölte, hogy megkezdte és folyamatosan végzi a Miskolc város közterületein található elszáradt növényzet eltávolítását. A Könyves Kálmán utcán és az Otthon téren például 52 darab elszáradt, főként tűlevelű fát vágtak ki. Fákat kellett kivágni a Peja Győző emlékparkban és az Andrássy utcán is. Az elszáradt növények kivágását a társaság összeírt lista alapján végzi, de be kell iktatni a munkafolyamatokba az élet- és balesetveszélyes, illetve a közlekedést akadályozó növényzetek gondozását is, így a fakivágás időtartama elhúzódhat.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában