Ellentmondás

2023.07.14. 07:00

A felújítás ráfér, a közlekedési káosz nem a miskolctapolcai útra (fotókkal, videóval)

Nem volt a legjobb időzítés az idegenforgalmi szezon közepén megkezdeni a forgalmas útszakasz felújítását.

Szaniszló Bálint

Ilyen állapotok is vannak a miskolctapolcai úton

Fotó: Ádám János

Mint a Boon.hu írta, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az Útfejlesztések Miskolctapolcán és környékén című projekt megvalósítására 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, melynek célja: 

Miskolc gazdasági területei jól megközelíthetők legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára.

Gyorsan be kell fejezni 

Az építkezések befejezése sürgető, hiszen még az előző uniós ciklus beruházásairól van szó, így legkésőbb november 30-ig át kell adni a fejlesztéseket a közlekedők számára. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a legnagyobb idegenforgalmi szezon közepén kezdtek hozzá például a miskolci belvárost és a kiemelt turisztikai övezetként funkcionáló Miskolctapolcát összekötő út felújításához is. Okoz ez bőven fejfájást az utat használók számára, hiszen a munkálatok sok kellemetlenséggel járnak. 

Ezen az útszakaszon a napokban súlyos baleset is történt. Egy Volkswagen típusú csomagszállító kisteherautó haladt hétfőn délelőtt 10 óra körül a miskolci belváros irányából Miskolctapolca felé. A Tapolcai utca 51. szám előtti útszakaszon - egyelőre nem tisztázott okokból - a jármű áttért az úttest menetirány szerinti bal oldalára és fékezés nélkül összeütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsival. Az esetnek két súlyos sérültje volt.

Ezt csinálják itt és itt 

A Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca csomóponttól egészen az Iglói utcáig tart. Az érintett szakaszon a Mivíz Kft. közműhálózat rekonstrukciója is a kivitelezési feladat részét képezi. A meglévő autóbuszöblöket is felújítják: a leromlott, felgyűrődött, hullámos aszfalt burkolatú öblök helyett, szabványos kialakítású bazalt beton burkolatú autóbuszöblöket építenek ki. A szakaszon az összes járdát felújítják térkő burkolattal. 

A projekt keretében tervezett útfejlesztésekről amúgy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából még 2019. áprilisában döntéselőkészítő tanulmány készült, és még ugyanazon évben elindultak a tervezési munkák. 

A projekt egyébként a következő helyszíneket foglalja magában Miskolctapolca területén. Az Iglói út Győri utcától a buszfordulóig tartó szakasza, a Csabai utca Fagyöngy utca és Görömbölyi utca közötti szakasza, valamint a Fagyöngy utca Csabai utca felőli 65 méteres szakaszának felújítása tartozik a projektbe, kerékpáros nyom kialakításával. A Miskolctapolcai út felújítása a Futó utca és Győri utca között. A projekt része a sokat emlegetett, bírált Miskolctapolca-Görömböly összekötő út megépítése, és kerékpáros nyom kialakítása. 

A szándékok szerint az utak felújítása során a biztonságos közlekedési feltételek valamennyi, a közúton közlekedni jogosult számára biztosítottak lesznek.

Uniós és magyar pénzből 

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 1,4 milliárd forint. A projekt tervezett befejezése tehát 2023. november 30.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában