Volt egyszer egy fesztivál

2023.06.09. 19:21

Újjáéled a magyar Woodstock

Konferenciával is emlékeztek a miskolci rockfesztivál ötven éves évfordulójára.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

Volt egyszer sok fesztivál címmel rendeztek konferenciát az 1973-as miskolci rockfesztivál 50 éves évfordulója tiszteletére 2023. június 9-én, délelőtt, pénteken, a miskolci Városháza Közgyűlési termében, a Rock 50 jubileumi koncertsorozatot megelőző napon.

„A Hangfoglaló Program 2004 óta dolgozik a könnyűzenei örökség megőrzésén. A mai rendezvényünk az idei konferenciája a beat korszak projektnek és ez az első, amit nem Budapesten tartunk. Ezenkívül Marosvásárhelyen volt két alkalommal rock történeti konferenciánk” – ismertette a megnyitón Bajnai Zsolt, a konferencia szervezője. „Az első szekcióban az miskolci rockfesztivál hátterét, időszakát, az 1970-es éveket járjuk körbe, a másodikban különböző fesztiválokról van szó, a harmadik pedig kifejezetten Miskolcról szól. Az előadások visszanézhetők lesznek a Volt egyszer sok fesztivál Facebook-oldalán. Sőt egy kötet is készül majd az itt látottakból.”

A szabadság jelképei

Magyarországon a rendszerváltozás előtt nagyon nehéz volt fesztivált rendezni, mert a kommunista rendszer nem támogatta.

„Szeretek Miskolcon lenni, egyrészt, mert rengeteg koncerten jártam itt az idők folyamán. Másrészt, mert itt lakik egyik kedves barátom Hímer Bertalan Paya a Rock 50 egyik ötletgazdája Fedor Vilmossal együtt” – osztotta meg Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Program Kollégium vezetője. „A rendszerváltozás előtt sokkal kevesebb fesztivált rendeztek és ezért a jelentőségük is nagyobb volt, mint manapság. Ma már nem lehet elképzelni azt a közeget, amiben akkor a ma 50-60 éves emberek éltek és próbáltak előre jutni. Mindnyájan éreztük, hogy valójában ez nem nekünk való. Nem lehetett megállítani a külföldről érkező híreket, így tudtuk, hogy milyen fesztiválok, zenei események folynak a világban. Gondoljunk csak a Woodstockra, vagy egy kaliforniai fesztiválra az 1980-as évek elején, amelyen 670 ezer ember mulatott önfeledten. 1989-ben sikerült kijutnom a Moscow Music Peace Festival-ra, ahol akkor még katonai sorfalak között álltak a rajongók, de már érezni lehetett, hogy hamarosan szabadon tudjuk majd élvezni a zenét. Az 1970-es évek zenei eseményei, mint például a Diósgyőri Popfesztivál, amelynek apropójából összegyűltünk, rendkívüli hatást gyakoroltak az egész rendszerváltás utáni magyar könnyűzenei életre.”

A nagy generáció előadói

Miskolc jubileumi évének része a rockfesztivál évfordulója és újraélesztése.

„Éppen 50 esztendeje, hogy itt a városunkban megszületett az első pop-rock fesztivál, a magyar Woodstock” – mondta Varga Andrea alpolgármester. „A legendás Diósgyőri Popfesztiválon lépett föl a diósgyőri születésű Demjén Ferenc, a Fonográf együttes, Révész Sándor és a Piramis, az EDDA Művek, a P.mobil, Koncz Zsuzsa, Bródy János és Tolcsvay László. Nagyon sokat köszönhetünk a nagy generáció tagjainak. Tükröt kaptunk tőlük ahhoz, hogy megértsük azt, ami körülöttünk történik. Tőlük kaptuk a farmernadrágot, a lányok a mini szoknyát, a fiúk a hosszú hajat, a békéhez való jogunkat és egy új arcunkhoz engedélyt. Az a zene, ami itt a Diósgyőri Stadionban megszólalt, elhitette velünk, hogy a világ megváltoztatható és én szeretnék ebben ma is hinni.”

Kiállítás a beatkorszakról

A konferencia szünetében, 13 órakor „Minden az enyém” címmel fotókiállítást nyitott meg Veres Pál polgármester, a rendszerváltás előtti fesztiválokon készült képekből a Városháza aulájában. A tárlatot Rozsonits Tamás, a kiállítás kurátora mutatta be, amely hétköznapokon nyitvatartási időben látogatható. A kiállításmegnyitón közreműködtek: Füvessy Norbert és Vízi Viktor, a nívó díjas Miskolci Illés Emlék Zenekar tagjai. Itt adták át a Volt egyszer egy beatkorszak blog pályázat díjait is. A pályamunkákat Vass Norbert és Horváth Gergely zsűritagok értékelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában