Kiállítás

2023.06.09. 14:00

A 100 éves csokoládét ünnepelték Szerencsen

Akik fel tudják fogni a szerencsi csoki száz évét, azok megerősítést kapnak minden szerencsi rendezvényen, mert mindenütt szeretnék megjelentetni a száz éves édességet, kezdve húsvéttól-adventig.

SFL

Nyiri Tibor, Takács István, dr. Koncz Zsófia, Tompa Gábor és Ringer István a csokoládé ünnepén

Fotó: Serfőző László

A városban élőknek településük jelenti a világ közepét, az élet minden területén szerveznek programokat kezdve a sporttól a kultúráig, találkozókig és minden eseményhez odateszik, hogy ez a száz éves csokoládé jegyében valósul meg. Remélik, mindenki érezni fogja a szerencsi csoki, a hegyaljai bor, és a vendégszeretet ízét, az összefogás példaértékű lehet mindenki számára – lehet tömören összefoglalni a „100 éves Szerencsi Csokoládé” ünnepén megtartott csütörtöki programok lényegét.

Szerencs neve a csokoládén keresztül vált ismertté nem csak hazánkban, de határokon túl is. Gyárát 100 évvel ezelőtt alapították, a centenárium alkalmából tartottak ünnepséget a Rákóczi-vár Lovagtermében, illetve a Zempléni Múzeumban. Az eseményen Nyiri Tibor köszöntötte az ünneplőket. Beszédében hangsúlyozta, olyan fontos lélekbeli dologról van szó ezen a napon, ami minden szerencsi ember szívét megdobogtatja. – Szerencs Édes Város, az itt élők azt nézik, miként tudnak összefogni egy közös célért. Kívánom magunknak, az itt élőknek, hogy majd a százötven, kétszáz éves évfordulót is így éljük meg. Csokoládénk nemzeti érték – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője megjegyezte, hihetetlenül fontos történelmi városról beszélünk, a szerencsieknek bőven vannak olyan közel – és távolabbi múltban történt eseményei, amelyekre büszkék lehetnek. – Ami a városban élőknek talán a legfontosabb, az maga a csokoládé. Ez így van rendjén, így helyes, de le kell szögezni, ez nem magától van így. A csoki olyan terméke a városnak, amit nem szabad feladni, ami példaértékű, amiért hálásak lehetünk – mondta Dr. Koncz Zsófia.

Takács István a Bonbon Kft. ügyvezetője, aki tulajdonképpen a legnagyobb szerepet vállalta a szerencsi csokoládé újraélesztésében elmondta, anno sikerült az egykori csokigyár gépparkjának a negyven százalékát megmenteni, ezeket egy kis telephelyen beüzemelték, így indult útjára a Bonbon Kft. huszonhat évvel ezelőtt. – 2014-ig semmilyen segítségünk nem volt, ekkor kaptuk az első állami támogatást és beindult a fejlődés, ami napjainkig tart, eredményes a munkánk – jegyezte meg az ügyvezető.

Az ünnepi programon felszólalt, illetve gratulált még Tompa Gábor a NESTLÉ Hungária Kft. kommunikációs- és külső kapcsolatokért felelős igazgatója, továbbá Ringer István a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, aki nem kis szerepet vállalt az ugyancsak Rákóczi-várban található Zempléni Múzeum csokoládé-történeti kiállításának megvalósításában. A tárlat a múzeum nyitvatartási idejében látogatható Szerencsen, de kiemelt helyet kap majd a Múzeumok Éjszakája című programsorozaton.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában