Kipróbálták

2023.05.11. 11:06

Így világít majd az emlékmű az Újgyőri főtéren

Az emlékművet a város napja programsorozat részeként adják át.

HM

A leendő emlékmű alapja

Fotó: Bujdos Tibor

Ma este beszerelték a világítástechnikát a kohászati emlékműbe. Egyelőre csak a külső fehér fény látszik, csak föntről látható még a belső “izzás”

- posztolta Facebook oldalán Veres Pál miskolci polgármester, amit aztán Szunyogh László főépítész is megosztott.

 

Az emlékművet a város napja programsorozat részeként május 16-án adják át délután 2 órakor az Újgyőri főtéren a svéd alkotó, Kraitz Gusztáv jelenlétében, a fényei este 7-kor gyúlnak fel.

Mint arról többször beszámoltunk, az emlékmű a miskolci vasgyár történetének kíván emléket állítani. A képzőművészt – erről a napokban nyilatkozott is lapunknak – az a látvány ihlette, amikor esténként világított a gyárból a kiöntött salak fénye. 

 

Az emlékmű alapját, a salaküstöt a gyár jelenlegi többségű tulajdonosa, az ÖKO-FERR Nonprofit Kft. ajándékozta a városnak, nemrég helyezték ki az Újgyőri főtérre. A világítástechnikát a napokban szerelte be egy szakember: átadását követően az emlékműben este 8 órától fél óránként villan majd fel a fény, és  világít fél percig, emlékeztetvén a környéken járókat, hogy milyen volt évtizedekkel korábban a salaköntés fénye.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában