Kézhigiéné Világnapja

2023.05.05. 15:13

Az egyik legfontosabb megelőzés a kézmosás

A tudatosság fokozásával jelentős eredményeket lehet elérni.

PGY

Fotó: Bujdos Tibor

– Május 5-e a Kézhigiéné Világnapja: a kampányt a WHO még 2009-ben indította útjára. Intézményünk már akkor csatlakozott az eseményhez és idén a koronavírus járvány hullámait követően szeretnénk ismét nagyobb hangsúlyt fektetni a kézhigiéné jelentőségére – mondta el dr. Molnár Márta intézeti higiénés főorvos a megyei kórház tegnapi rendezvényén.

Sokan eljöttek

Mint a főorvos elmondta, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban pénteken a Központi Higiénés Szolgálat több helyszínen így a Központi Tagkórház Központi Betegellátó Épülete, a JAFEK épülete, Semmelweis Tagkórház Tüdőgyógyászati és Belgyógyászati épületek, a Szent Ferenc Tagkórház földszintjein kézhigiénés tudásgyakorló standokat állítottak fel HandInScan ellenőrzéssel kiegészítve, ahol az érdeklődőket (dolgozók, betegek, látogatók) egy kézfertőtlenítésért cserébe apró ajándékokkal leptek meg. 

– A legjobban teljesítő szervezeti egység, azaz ahonnan létszámarányosan a legtöbb dolgozó vesz részt a programon és standjainknál sikeres kézfertőtlenítést hajtanak végre, Kórházunk Élelmezési Osztályának támogatásával nyereményben részesül – ismertette a főorvos.

Dr. Büdi László, a kórház orvosigazgatója kifejtette: a betegségeket megelőzni sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint gyógyítani, és a hatásfoka is felülmúlja a sokszor sok milliárdba kerülő gyógyító berendezéseket, amelyekkel jó esetben 15-20 százalékos hatékonyságot tudnak elérni. 

– Emlékezzünk meg Semmelweis Ignácról, aki korát lényegesen megelőzve már az 1840-es években rájött, ráérzett arra, hogy valami, amit a kezünkkel viszünk be, okozza rengeteg szülő nő halálát, és azzal, hogy felhívta a figyelmet az alapos kézmosásra, legalább egyharmaddal csökkentette a halálozások arányát. Ez ma is érvényes, hogy a kézmosás, fertőtlenítés helyes alkalmazásával mintegy 30 százalékkal tudjuk csökkenteni a fertőző betegségekből kialakult halálozások számát. A covid idején is sokat segített, és a tudatosság fokozásával jelentős eredményeket lehet elérni – ezt szolgálja a mostani alkalom is – összegezte az orvosigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában