Internetbiztonság

2023.04.25. 16:01

Gyorstippekkel látták el a pedagógusokat

„Digi dili? Van kiút! Netbiztonságos gyorstippek pedagógusoknak” címmel pedagógus konferenciát tartottak az MCC miskolci képzési központjában. A szervezet minden félévben rendez ilyen napokat a város és régió pedagógusainak. Most központi témaként az internet került terítékre.

PN

Fotó: Ádám János

Mindig releváns témákkal készülünk, melyek foglalkoztatják a diákságot és a tanárokat, ezért került a fókuszba most a digitális világ és az internet – mondta Konyári György, az MCC Miskolc képviselet-vezetője, majd bemutatta a szervezet működését a pedagógusoknak. Véleménye szerint az MCC a magyar oktatás legizgalmasabb része jelenleg, ahová azokat a diákokat várják, akiknek a közoktatás keretei szűknek bizonyulnak és többet szeretnének tudni a világról.

A keddi pedagógus továbbképzésre 39 általános és középiskolás tanárt vártak, előzetesen ennyien jelezték részvételüket.

Mikitáné Újjobbágy Erzsébet, a Szabó Lőrinc Általános Iskola igazgatója szerint „ma már a mindennapunk része és nem kikerülhető az internet használat, akár a gyermekek, akár a pedagógusok részéről nézzük. Nálunk általában a helyes és etikus eszközhasználat jelent problémát, viszont erre már általános iskolában meg kell tanítani a gyerekeket, ami nevelési feladat elsősorban. Nálunk kevésbé jellemző, hogy problémák adódnának a telefonhasználatból a tanórákon. Nyilván ez hosszú évek következetes munkája és egységes nevelőtestületi elvárás.”

Lefektették a szabályokat

– Mi pont azzal a korosztállyal dolgozunk, akik érintettek ebben a témakörben és hogy ha mi, pedagógusok kapunk némi információt arról, hogy hogyan tudjuk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek őket érhetik, akkor közvetlenül tudunk segíteni. Ha lefektetjük a szabályokat, akkor olyan probléma nem merül fel, hogy óra közben használják a telefonokat vagy ha mégis akkor azt a helyén kell kezelni. Ez egyértelműen nevelés kérdése – mondta Az Edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium pedagógusa, Gyarmatiné Vécsei Tímea.

Ezt a gondolatot folytatva Szigeti-Farkas Ágnes, a MSZC Berzeviczi Gergely Technikum pedagógusa kiemelte: „mi bevonjuk az órákba a mobiltelefonokat, de két szabályt alkalmazunk. Vagy eltetetjük velük vagy a feladatokat telefonnal kell megoldaniuk. Ezeket nagyon szeretik mert nem a hagyományos eszközhasználatra épül az óra. A legtöbb kolléga már erre fel is van készítve nálunk.”

A tanárok játékos ötleteket, feladatokat ismerhettek meg a nap folyamán Fegyverneki Gergő digitálispedagógia-szakértő segítségével, melyeket alkalmazni tudnak majd a mindennapi munka folyamán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában