Sportlövészet

2023.04.05. 11:30

Így juthatott volna fegyvertartási engedélyhez a lövöldözésre készülő fiatal

A köznyelvben gyakran fegyverviselési engedélynek nevezett - valójában fegyvertartási engedély - dokumentum is szóba került a gyanú szerint iskolai vérengzésre készülő előzetes letartóztatásba került miskolci fiatal esetében.

BOON

A fiatalkorú sportlövők még nem szerezhetnek be saját nevükre fegyvert

Fotó: Török János

Hiszen, mint beszámoltunk róla, a fiatal arra készült, hogy belép egy lövészklubba, fegyvertartási engedélyt szerez, és így tud majd fegyverhez jutni legálisan. Az engedély feltételeinek néztünk utána az eset kapcsán.

Szigorodtak a szabályok

A működőképes lőfegyverek körébe a lőfegyvernek minősülő légfegyverek, valamint a lőszerek befogadására, illetve kilövésére alkalmatlan eszközökön felüli lőfegyverek tartoznak - írja a police.hu. A lőfegyver tartását a lőfegyver, lőszer tárolóhelye, az elöltöltő fegyver vadászati célú használatát a lőszerelem tárolóhelye szerint illetékes rendőrkapitányság engedélyezi. A tizenhatodik életévét betöltött sportlövők a törvényes képviselő hozzájárulásával a részükre kiállított lőfegyvertartási engedély birtokában adásvétel útján tűzfegyvert nem szerezhetnek meg. 

A lőfegyver megszerzése csak egyéb jogcímen, például ajándékozás, öröklés útján lehetséges. Megszűnt az eszközök önállóan történő tárolásának a lehetősége, mivel azokat a sportlövő a vele egy háztartásban élő, az általa tartott sportlőfegyverrel azonos kategóriájú lőfegyver tartására jogosult nagykorú személynél, vagy azon sportegyesületnél tárolhatja, amelynek a tagja. A visszavonásig hatályos lőfegyvertartási engedéllyel rendelkező engedélyesek esetében bevezették a tűzfegyvertartás hatóság általi, rendszeres, legfeljebb öt évenkénti felülvizsgálata.

A felülvizsgálat elvégzését az engedélyesnek nem kell kezdeményeznie, azt a hatóság hivatalból folytatja le. A felülvizsgálat lezárásakor amennyiben a hatóság megállapítja, hogy a jogosultnál az engedély kiadásának feltételei továbbra is fennállnak, arról írásban tájékoztatja az ügyfelet. Abban az esetben, ha a hatóság a felülvizsgálat eredményeként azt állapítja meg, hogy a jogosultnál a tűzfegyver tartására jogosító engedély kiadásának a feltételei nem állnak fenn, intézkedik a kiadott engedély visszavonása iránt - fogalmazza meg a szabályozás.

A vizsga

A fegyvervizsga felépítése: teszt kitöltés, ha ez jól sikerült, akkor egy szóbeli vizsga következik, majd ezt követően lőni is kell. Általában vagy pisztollyal, vagy pedig puskával, ez a 0,22-es kalibert takarja. A sikeres vizsga az ember élete végéig tart. A sikeres fegyvervizsgán túl kell két pszichológiai vizsgálat is, ami fél év elteltével kell, hogy megtörténjen, de kettő évnél nem lehet hosszabb idő. A vizsga több helyen is letehető, de a rendőrségnél van egy lista azokról a helyekről, ahonnan ezt elfogadja. Versenyengedélyt két magyar szövetségnél lehet kiváltani. Az egyik a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ) a másik pedig a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség (MDLSZ). E mellett vannak még a sportorvosi vizsgálatok, melyek komplex vizsgálatokat takarnak. Mint például, szemészet, ortopédia, vérvétel, vizeletvizsgálat, kardiológia, belgyógyászat. Ha minden fentebb említett dolog megvan, akkor még a szövetségtől, illetve az egyesülettől kell egy ajánlás/javaslat. Ha az összes említett kritérium megvan, akkor lehet beadni a kérelmet a rendőrség felé, hogy valaki saját részre sportfegyvert vásárolhasson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában