Ez se ma volt!

2023.04.10. 12:00

Elfogyott a lendület, elhallgatott az avasi templom harangja

Miről írt 40 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1983. április 10-i számában találtuk meg rá a magyarázatot, hogy miért némult el Miskolc nevezetességének a harangja.

ÉM

Bizonyára sokan észrevették már, jó ideje nem szól Miskolc egyik nevezetességének, az avasi templomnak nem kevésbé nevezetes harangja, nem jár az órája. Hónapok óta néma a negyedóránként muzsikáló szerkentyű. Pedig a messzire hallatszó, kellemes dallam szinte elválaszthatatlan városunktól. Szívesen hallgatja az itt lakó és a Miskolcra látogató egyaránt. Pontosabban csak hallgatná – hívta fel rá a figyelmet az Észak-Magyarország, 1983. április 10-i számában, magyarázattal is szolgálva a sajnálatos jelenségre.

A karbantartásra, üzemeltetésre az egyik helyi cég Lendület nevű szocialista brigádja vállalkozott. Ez többnyire az óra szerkezetének kéthetenkénti megolajozásából állt. A brigád tagjai kezdetben nevükhöz illő lendülettel végezték vállalt feladatukat, ám a lendület eltűnt, az óra elhallgatott - írta a napilap szerzője.

Észlelte a beavatkozás szükségességét a miskolci városi tanács is: a testület tárgyalt néhány szakemberrel, miként és mennyiért lehet kvarcórává alakítani a híres templom óráját. Ezáltal a zenélő óra karbantartása lényegesen egyszerűbbé válna. Az újság megdícsérte a kezdeményezést, hozzá téve: hamarosan kezdődik a nyári idegenforgalmi idény, kár lenne pont ezt az időszakot „némán” kivárni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában