"Tiszta forrásból"

2023.03.09. 08:26

Rendhagyó divatbemutató borsodi népművészekkel

Az Essentia Artis kísérőprogramjára Kiss Gabriella és Barsi Csaba kapott meghívást a fővárosba.

ÉM

Barsi Csaba a pitykegomb-kutatásával vált ismertté

A tematikus napon Bartók születésnapjára is emlékezve a „Tiszta forrásból” hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkcióiból válogattak a szervezők. Ennek jegyében szerveztek kerekasztal-beszélgetést Vidák Anna tervező, Tamás Ildikó MTA kutató, divatantropológus, és Tóth Péter zeneszerző részvételével. Bumberák Maja interaktív szakmai műhelyében az élőszavas mesemondás alapjait, azok pedagógiai módszereit ismerhetik meg az érdeklődők. A rendezvény divatbemutatóján Vidák Anna, Barsi Csaba, Kiss Gabriella munkáiból válogattak.  

Kiss Gabriella a Népművészet Ifjú Mestere, miskolci ékszerkészítő. Népi iparművészként és szakági zsűrorként jól ismeri a Kárpát-medence ékszer-, valamint hagyományos gyöngykultúránkat, ebből kifolyólag nem áll messze tőle, hogy a népi mintakincset újtraértelmezve a népi értékeken alapuló modern, ma is viselhető ékszereket, kiegészítőket készítsen.

A pitykegombokat kutatja 

Barsi Csaba kisgyőri népművész, népzenész, néptáncos. 2015-től folytat kutatást, amely egy elfelejtett státuszszimbólum, a pitykegombok vizsgálatára irányul. Ez a téma a magyar viseletkultúra területén fehér foltnak számít. A pityke a késő bronzkortól napjainkig szinte folyamatosan kimutatható viseleteken, amely nagyon gazdag formai, díszítménybeli változatokban jelent meg a különböző korok, különböző társadalmi rétegek ruházatán. A „Tiszta forrásból” című program március 9-én délelőtt 10 órakor kezdődik a Pesti Vigadóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában