Nemzeti ünnep

2023.03.15. 16:21

Március üzenete: a szövetségben rejlő erő tanulsága

A miskolci március 15-i ünnepségen a 175 évvel ezelőtti eseményekből vezette le Veres Pál polgármester, a máig megfontolásra érdemes iránymutatást.

ÉM

Lőrinczi Dávid Bence diákpolgármester a miskolci ünnepségen

Fotó: Ádám János

Az összefogást nevezte az 1848. március 15-e máig ható tanulságának Veres Pál miskolci polgármester, a városi megemlékezések utolsó állomásán, Kossuth Lajos szobránál elmondott beszédében.

Az emlékezők korábban gróf Batthyány Lajos emléktábláját, Deák Ferenc, Lévay József, Szemere Bertalan szobrát és Petőfi Sándor emléktábláját, és gróf Széchenyi István szobrát keresték fel.

Veres Pál emlékeztetett: 1848 március 15-én nem riasztotta el a hideg és a szél a pesti polgárokat, mert hitték és remélték, hogy lehet más, jobb, szabadabb és szebb a világ. Emberek indultak kart karba öltve, zászlók alatt, örömteli szívvel vágyva a változást. Közös akarattal lépkedve, együtt, szövetségben. Március 15-e nem egyszerűen ünnep, hanem felkiáltójel, olyan emlékeztető, amit az egész nép, az egész nemzet tett közös akarattal kitörölhetetlen mementóvá, félretéve a különbözőséget, a vitákat, mindent alárendelve egyetlen közös célnak, a szabad és sikeres Magyarország eszményének – mondta a szónok. Március 15-e az összefogásban és a szövetségben rejlő erő tanulsága és szimbóluma. A 175 évvel ezelőttieknek a szabad és független Magyarország volt a cél, amelyért félretették a vitáikat és különbözőségeiket.

Nekünk ma Magyarország és a szabad, sikeres és erős Miskolc a cél.

– ajánlotta a jelenlévők számára megfontolásként Veres Pál.

A vármegyeszékhely diákpolgármestere, Lőrinczi Dávid Bence a korosztálya nevében fogalmazta meg, miként kell a forradalomra és szabadságharcra tekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában