Egy kis segítség

2023.03.05. 13:10

Ezekre figyeljenek a Miskolcon adózók!

A helyi adók (építmények utáni építményadó, az iparűzési adó/adóelőleg) első félévre esedékes összegeit március 16-ig, az I. félévi telekadó összegét június 15-ig fizethetik meg az adózók pótlékmentesen.

Fotó: shutterstock

Március elején küldik ki az adózók részére (elektronikusan és postai úton) Miskolc polgármesteri hivatalának adóosztályáról az értesítéseket, amelyek a 2023. I. félévre vonatkozó fizetési kötelezettségről adnak tájékoztatást, tájékoztatta portálunkat a miskolci városháza sajtóosztálya. Az értesítésből kiderül, hogy az adóhatóság az adószámla kivonatot a február 22-i állapotról bocsátja ki. A kiküldött adószámlakivonat az önkormányzati adóhatóság által vezetett, az adózói fizetési kötelezettség, valamint az azokkal összefüggő pénzforgalom tételes, illetve egyenleg szintű kimutatására szolgál az építményadó, a helyi iparűzési adó, a telekadó és a gépjárműadóra vonatkozó fizetési kötelezettséget érintően, valamint az ezer forintot (késedelmi pótlék esetén 500 forintot) meghaladó fizetési kötelezettségeket, lejárt esedékességű tartozásokat tartalmazza.

Kérik az adózók türelmét

Az adószámla kivonatokat a jogszabályban foglalt kötelezettségnek megfelelően a központi informatikai szolgáltatást nyújtó ASP.ADÓ szakrendszeren keresztül készítették el, tájékoztat a hivatal. A szakrendszerek és a postai szolgáltató leterheltsége megnőtt, ezért a küldemények kézbesítése késhet, megérkezéséig kérik az adózók türelmét. Tájékoztatnak arról is, hogy az ASP.ADÓ szakrendszerben központilag történt programmódosítás eredményeképpen az adószámlák nem minden esetben tartalmazzák az építményadó kötelezettségek megszűnésével és/vagy változásával kapcsolatos könyvelési adatokat, ezért a fentiek vonatkozásában a megküldött határozatokban foglaltak az irányadóak.

A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat 2021 januárjától az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el, ezért a 2023. évi gépjárműadó fizetési kötelezettségről ők értesítik az adózókat. A 2021 előtti ügyekben továbbra is Miskolc adóhatósága rendelkezik hatáskörrel, ezért a korábbi időkből fennálló lejárt tartozásokról ők adnak tájékoztatást.

Többféleképpen fizethet

Az adót, fizetési kötelezettséget, az adózónak adónként, kötelezettségenként az egyenlegértesítőben megadott számlákra és számlaszámokra kell megfizetni. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni. A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással köteles teljesíteni. Az adózó – pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül – a fennálló fizetési kötelezettségét az önkormányzati adóhatóság felé – az adott önkormányzati adóhatóság által biztosított módon – elektronikus fizetéssel is teljesítheti.
Lehetőség nyílik a természetes személy adózók részére az Adó Osztály központi ügyfélszolgálatán – Miskolc, Városház tér 8. szám alatt – bankkártyával történő fizetésre is.

Figyeljenek a határidőkre!

Felhívják a figyelmet, hogy az adót a határidőkig az adózónak adónként, kötelezettségenként a megfelelő számlára kell megfizetnie, ezért javasolják a fizetési kötelezettség határidőig történő rendezését. Az E-önkormányzat portálon elérhető szolgáltatás használatával, valamennyi adónem tekintetében lehetőség van a kiválasztott önkormányzati adóhatósághoz tartozó helyi adóegyenleg (adószámla és a felszámított késedelmi pótlék) elektronikus lekérdezésére, illetve az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettség elektronikus úton, bankkártyával történő megfizetésére. Az E-önkormányzat portálon elérhető szolgáltatások igénybevételéhez KAÜ azonosítás szükséges.

Az adózók az adóügyekről a www.miskolc.hu honlapon bővebben tájékozódhatnak, tájékoztatta portátlunkat a sajtóosztály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában