Mementó

2023.03.13. 16:00

Így ünnepli meg Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye március 15-ét

Már március 13-án megkezdődnek a vármegyénkbeli megemlékezések az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

ÉM

20210315 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Március 15. illusztráció.

Fotó: Vajda János

Március 13., hétfő 

BÜKKÁBRÁNY 

17.00 A Jánosházi Sándor Könyvtár és Közösségi Tér Dudás Sándor termében ünnepi beszédet mond Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő. Az ünnepi műsorban közreműködik a Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör és a Bükkábrányi Népdalkör. A megemlékezést fáklyás felvonulás és koszorúzás zárja a történelmi emlékműnél. 

GÖNC  

17.30 Gönci városi ünnepség. Beszédet mond dr. Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke és dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Ünnepi műsorral szolgál a Debrecen Helyőrségi Zenekar és Dudás Péter, a Thália Színház színművésze 

Március 14., kedd 

ALACSKA 

11.00 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás, Közpark. Beszédet mond Ujlaki Béla polgármester, közreműködnek: alacskai általános iskola diákjai, a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Alacskai Telephelyének tanulói.

BERENTE 

11.00 Fut a falu ünnepi 1848 méteres futóverseny, Fő tér.

BŐCS 

17.00 Ünnepi megemlékezés a Faluházban, előtte 16.30-tól koszorúzás a templomkertben, majd a Hajdú szobornál. Ünnepi beszédet mond Takács Edina önkormányzati képviselő. A műsorban közreműködnek az óvodások, iskolások, a nyugdíjas egyesület és a Rózsafa Hagyományőrző Egyesület.

ENCS 

16.30 Koszorúzás az Encsi Városi Galéria előtti Petőfi-szobornál 

17.00 Városi ünnepség az Encsi Váci Mihály Gimnázium és Kollégium aulájában. Ünnepi beszédet mond Kléri Bertalan önkormányzati képviselő. Az ünnepségen közreműködnek a Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI tanulói. 

IZSÓFALVA 

11.00 Nemzeti megemlékezés és koszorúzás a Szoborkertben – Közreműködnek a Szivárvány Óvoda növendékei és az Izsó Miklós Általános Iskola tanulói

MEZŐKÖVESD 

10.00 Megemlékezés az 1848-as emlékműnél térzenével, amelyben közreműködik a Mezőkövesd Város Fúvószenekara, majd ünnepi beszédet mond a szónokverseny győztese és elhelyezik a megemlékezés virágait. Majd a program a Közösségi Házban folytatódik, ahol az ünnepi műsort adnak a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai.

MEZŐNYÁRÁD 

15.00 A könyvtár előtti téren ünnepi beszédet mond Bárdosi József Szabolcs polgármestere. Majd koszorúzás a Könyvtár falán lévő emléktáblánál

MISKOLC 

11.00 Megemlékezés a diósgyőri oktatási és nevelési intézmények részvételével a diósgyőri országzászlónál. A műsort a Diósgyőri Református Általános Iskola tanulói adják, ünnepi beszédet mond dr. Kiss János országgyűlési képviselő. 

17.00 Megemlékezés és fáklyás felvonulás. A Herman Ottó Múzeum előtt beszlédet mond Veres Pál, Miskolc polgármestere. Utána fáklyás menet indul a Palóczy-emlékműhöz. Beszédet mondanak a Velünk a Város frakciót támogató politikai pártok, civil szervezetek képviselői.

NYÉKLÁDHÁZA 

10:45 Ünnepi megemlékezés. Helyszín: Nyékládházi Kossuth Lajos Általános Iskola. Ünnepi köszöntőt mond Tóth Balázs polgármester, a műsorban közreműködnek az iskola tanulói.

RUDABÁNYA 

13.00 Nemzeti megemlékezés és koszorúzás, 1848-49-es centenáriumi emlékműnél. Közreműködnek a helyi Gvadányi József Általános Iskola növendékei

SAJÓSZENTPÉTER 

11.00 Városi ünnepség, Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskolában. Beszédet mond Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő, közreműködnek: az iskola diákjai

SZENDRŐ 

15.00 A Hősök terén ünnepi beszédet mond Juhász László. Közreműködik Eperjesi Erika és Kriston Milán, a Miskolci Nemzeti Színház művészei, az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara, a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói és a Szendrői református Általános Iskola és Óvoda tanulói. A történelmi egyházak képviselői áldásukkal adóznak a hősök előtt. A megemlékezést követően koszorúzás a Református Templomkertben lévő kopjafánál.

SZERENCS 

08.00 Megemlékezés a Bocskai István Katolikus Gimnáziumban majd ezt követően koszorúzásokat tartanak a városban Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és Széchenyi István emlékhelyeinél, szobrainál. 

SZERENCS-OND 

13.00 órától ünnepi megemlékezés az 1848-s emlékmű előtt. A megjelenteket Nyiri Tibor szerencsi polgármester köszönti, illetve mond ünnepi beszédet.

TARD 

17.30 ünnepi megemlékezést és fáklyás felvonulást a Könyvtár és Közösségi Ház előtti téren.

VATTA  

13.30 Koszorúzás a Szemere-parkban. Ünnepi beszédet mond Birinyi László polgármester. Ünnepi műsor: Bükkábrányi Arany János Általános Iskola Vattai telephelyének tanulói 

Március 15., szerda 

ALSÓZSOLCA 

10.00 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás. Helyszín: Közösségi Ház és az 1848/49-es emlékmű. Beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Szilágyi László polgármester. A műsorban közreműködik az Alsózsolcai Irodalmi Kör, valamint a Szivárvány Vegyes Kar.

BORSODNÁDASD 

17.00 Gyülekező a Közösségi Ház előtti parkolóban 

17.15 Fáklyás felvonulás a Közösségi Háztól a Petőfi térre 

18.00 Ünnepi műsor, koszorúzás. Ünnepi beszédet mond Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. Közreműködnek a Móra Ferenc Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói, felkészítő tanár Mártonné Nemes Gertrúd.

CIGÁND 

10.00 Koszorúzással veszi kezdetét az ünnepi program a Hősök terén. Ezt követően a résztvevők a Nagy Dezső Művelődés Ház aulájában található Petőfi Sándor szobrot koszorúzzák meg, majd az ünnepi műsort tekinthetik meg a díszteremben, amelyben közreműködnek a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói, a Sarkantyús Néptáncegyüttes, valamint a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus.  

DÉDESTAPOLCSÁNY 

16.00 Ünnepi műsor, Művelődési Ház – koszorúzás, tapolcsányi temető. Beszédet mond Kiss Miklós Dániel alpolgármester. Közreműködik György Áron trombitán, Péntek Tamás gitáron, Péntek Panni furulyán

EDELÉNY 

10.00 Ünnepi szentmisét, koszorúzást és megemlékezést tart Edelény Város Önkormányzata. A szentmisét a római katolikus templomban tartják, majd 11.00-tól koszorúzás és megemlékezés a Forradalmak Terén. Köszöntőt mond Molnár Oszkár polgármester, közreműködnek a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti iskola tanulói.

EMŐD 

17.00 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás. Helyszín: Kossuth tér. A műsorban közreműködnek az általános iskola tanulói, Emőd Város Fúvószenekara és Magyar Gyula tárogatós.

FELSŐZSOLCA 

16.00 Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Hősök terén, ahol ünnepi köszöntőt mond Szarka Tamás polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Ezt követően 17 órakor nyílik meg a Kárpátalja – Magyar, ruszin és ukrán képzőművészek kiállítása a Bárczay-kastélyban.

KAZINCBARCIKA 

09.30 Nemzetiszín megemlékezés, Jókai téren, esőhelyszín: Mezey István Művészeti Központ – Közreműködnek: a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és színjáték tanszakának tanárai magánénekkel, népzenével és néptánccal.
10.00 Koszorúzás. Konferál Dányi Krisztián színművész, közreműködik: iskola fúvószenekara 

10.30 Történelmi játszóház és gyermekek háza, Kézműves Ház

KURITYÁN 

08.00 XI. „Kurityán Tavasza” teljesítménytúra 4, 7, 15, 22 kilométeres távokon, általános iskola 

17.30 Fáklyás felvonulás, Kossuth Lajos Általános Iskola – koszorúzás, templomkerti emlékoszlop

MEZŐCSÁT  

10.30 Ünnepi istentisztelet a Mezőcsáti Református Templomban felső tagozatos diákok szolgálatával. 

11.30 Mezőcsáti városi ünnepség.  Ünnepi beszédet mond Siposné Horváth Anita polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködik a Mezőcsáti Színtársulat, a Mezőcsát Népi Együttes és a Lila Akác Nyugdíjas Klub. A rendezvényen sor kerül Mezőcsát város kitüntetéseinek átadására és a megemlékezés koszorúinak elhelyezésére Mezőcsáton a Hősök terén.

MISKOLC 

09.00 Megemlékezés Görgey Artúr szobránál 

09.30 Megemlékezés Szemere Bertalan, Palóczi László, Butykai József, Horváth Lajos síremlékénél 

10.00 Családi nap a Szent István téren 

10.30 Megemlékezés a Petőfi téren 

11.00 Ünnepi megemlékezés a diósgyőri országzászlónál. Ünnepi beszédet mond dr. Kiss János országgyűléi képviselő. Közreműködik Ivacsné Kuttor Diána énekművész, Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze. Zenei kíséretet dr. Romhányi Róbert ad. A megemlékezést a Kilátó Miskolc Város Lakosságáért Egyesület szervezi. 

11.00 Megemlékezés gróf Batthyány Lajos emlkéktáblájánál, Deák Ferenc szobránál, Lévay József szobránál, Szemere Bertzalan szobránál, Petőfi Sándor emléktáblájánál, gróf Széchenyi istván szobránál 

11.300 Kossuth Lajos szobránál ünnepi köszöntőt mond Veres Pál polgármester, ünnepi beszédet mond Lőrinczi Dávid diákpolgármester. Ünnepi műsort ad a Miskolci Nemzeti Színház 

16.00 Deák Bill Gyula koncertje a Szent Isván téren 

18.00 A Kelemen Kabátban együttes koncertje a Sznnet István téren

MEZŐKÖVESD 

15.00 Megemlékezést tartanak a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum Gazdaházában az 1848-1849-es Magyar Forradalom és Szabadságharc tiszteletére és bemutatják a Kaptárkövek című kulturális folyóirat erre az alkalomra kiadott számát is.

ÓZD 

09.00 Pilvax Kávéház az ÓMÉK Olvasóban 

10.00 Megemelékezés a Petőfi téren. Ünnepi beszédet mond Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. Koszorúzás, közreműködik a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. 

11.00 Nemzetiszín Pántlikák. Zenés, történelmi dráma két felvonásban.

PUTNOK 

09.00 Szentmise a Római Katolikus Templomban, Istentisztelet a Református Templomban 

10.00 Városi ünnepség a Tompa Mihály Közösségi Házban. Himnusz. Ünnepi beszédet mond Kolozsi Ádám. Kitünetések, elismerések átadása, majd a Serényi László Általános Iskola tanulóinak műsora. 

11.30 Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzása a Serényi László téren, majd a Városi Temetőben Kálniczki Endre sírjának megkoszorúzása

SAJÓBÁBONY 

17.00 Fáklyás felvonulás lovas huszárokkal a Városházától a Március 15. Parkhoz. Ünnepi beszédet mond Hubai Krisztián alpolgármester. Majd az ÓMI Zenés Színház Magyarnak születtem című ünnepi műsora következik.

SÁROSPATAK 

17.00 Megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében. Az eseményen ünnepi beszédet mond Kavecsánszki Ádám a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója. A műsorban fellépnek a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai. Az ünnepséget koszorúzás követi az iskolakerti Kossuth-szobornál.

SÁTORALJAÚJHELY 

10.00 Ünnepi műsor a Kossuth-téren. Köszöntőt mond Szamosvölgyi Péter polgármester, míg az ünnepi beszédet dr. Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára tartja. A „Kossuth Lajos azt üzente…” - című ünnepi műsort a Bokréta Művészeti Iskola közössége adja elő a helyszínen. Az eseményen közreműködik a Kiss Kata Zenekar, valamint az Intervox Kulturális Egyesület.

SZERENCS 

09.00 Városi megemlékezés és koszorúzás a Kossuth-téri 1848-as emlékmű előtt. Az emlékezőket Nyiri Tibor polgármester köszönti, ünnepi beszédet mond dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő.

SZIKSZÓ 

11.30-tól ünnepi megemlékezést tartanak Szikszón az Inkubátor Házban. Ünnepi köszöntőt mond Sváb Antal polgármester, dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő. A Szent Márton katolikus Gimnázium diákjainak előadását koszorúzás követi a Főtéren.

SZOMOLYA  

17.00 A Közösségi Házban köszöntőt mond: Jurecska Györgyné polgármester. Ünnepi műsorban közreműködnek a szomolyai gyermekek és felnőttek. Koszorúzás az emlékműnél

TOKAJ 

14.00 Megemlékezés és koszorúzás Klapka György, majd Petőfi Sándor emléktáblája előtt. Ünnepi beszédet mond dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Posta György Tokaj város polgármestere.

TARDONA 

15.00 Ünnepi megemlékezés lovagolással, Jókai Mór Emlékszoba és Tájház. Lovagolást biztosít a Gömöri Népi Lovas Hagyományőrző Egyesület. Köszöntőt mond Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, Czakó Tivadar polgármester, közreműködik: Tardonai Méhecske Óvoda és Bölcsőde, Tardonai Táncoslábú Lányok, Jókai Színjátszókör

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában