Megoldódott a rejtély

2023.03.01. 18:00

Kiderült, mi okozta a hangrobbanást Miskolc környékén!

Még az ablakok is beleremegtek a robbanásba kedden.

Még az ablakok is beleremegtek a robbanásba kedden Miskolc környékén.

Forrás: Shutterstock

A megszokottnál jóval hangosabb hangrobbanást észleltek Nyékládháza térségében, írtuk kedden. Arnótról és Hernádnémetiből is érkezett jelzés ezzel kapcsolatban. Szerkesztőségünk megpróbált utánajárni, hogy mi lehetett a robbanásszerű hang oka, de kedden nem derült ki számunkra. Most viszont választ kaptunk kérdéseinkre a Honvédelmi Minisztériumtól, akiktől megtudtuk, a kiképzési repülések okozhatnak ilyen hanghatást. Mint a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztálya írja: "a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár rendszeresen végez kiképzési repüléseket Magyarország erre kijelölt légterében, hazánk területi épségének, légtérszuverenitásának biztosítása, valamint a polgári lakosság életének és javainak megvédése érdekében. A kiképzési repülések fokozott hanghatásokkal, néhány esetben úgynevezett hangrobbanással járnak, ezeket azonban minden esetben a jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően hajtják végre a katonák szem előtt tartva azt, hogy a polgári lakosság nyugalmát a lehető legkisebb mértékben zavarják".

A kérdéses gyakorlatról a dandár előzetesen közleményt jelentetett meg, melyben fokozott hanghatásokra hívják fel a lakosság figyelmét az ország több térségében február 23. és március 2. között. „A Magyar Honvédség JAS 39 Gripenjei február 23-án, valamint március 2-án késő délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár, valamint Szolnok, Veszprém, Várpalota, Hajmáskér térségében. Az érintett térségekben az említett napokon, 14.00 és 21.00 óra között, a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható” – áll a közleményben. Gyakorlatukhoz a lakosság megértését és türelmét kérték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában