Kezdeményezés

2023.02.23. 14:22

Miskolcon is korlátozná akkumulátorgyár építését az LMP

Önkormányzati határozati javaslatba szeretnék belefoglalni az akkumulátorgyárak telepítésének szabályait.

ÉM

Dr. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Révész Péter, az LMP újdonsult miskolci önkormányzati képviselője

Fotó: Ádám János

Az LMP Miskolcon is benyújtja az akkumulátorgyárak telepítésére vonatkozó önkormányzati határozati javaslatát. Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót Miskolcon Dr. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Révész Péter, az LMP újdonsült miskolci önkormányzati képviselője.  

Schmuck Erzsébet szerint a kormány azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy ha Magyarországot akkumulátorgyártó nagyhatalommá teszi, az növelné GDP-t és a foglalkoztatottságot, és védené a klímát. Az LMP - Magyarország zöld pártja - szerint a nyugati autógyáraknak érdeke, hogy az akkumulátorgyárak által okozott szennyezés Magyarországon maradjon, miközben a már tiszta és zöld energia a nyugati polgárok autójába kerül.

Közgyűlés elé viszik 

Az LMP pártelnöke szerint van már három gyár az országban, ami bőségesen ki tudja elégíteni a hazai igényeket, minden további gyár telepítése veszélybe sodorja vizeinket, termőföldjeinket, és tovább fogja növelni az aszálykárok mértékét Magyarországon. Éppen ezért az LMP mindez meg akar tenni, hogy megakadályozza további gyárak hazánkba való telepítését. Ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek, népszavazást kezdeményeztek és a helyi önkormányzatokkal olyan határozati javaslatot szeretnének elfogadtatni, amely korlátozza akkumulátorgyárak létesítését.

Miskolcon is ezt teszik a párt újdonsült önkormányzati képviselőjének, a Jobbikból az LMP-be átlépett Révész Péternek a segítségével.

Révész Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy - mivel a következő közgyűlési ülés március 2-án lesz Miskolcon, már nincs idő beadványt készíteni, de az önkormányzat áprilisi ülésének napirendjére szeretné felvetetni az akkumulátorgyárakról szóló határozati javalatot. A cél, hogy az emberek megkérdezése nélkül ne lehessen ilyen beruházást a városba hozni.

Kiemelt a környezetvédelem 

A kezdeményezésről megkérdeztük az önkormányzat sajtó osztályát, de nem kívántak véleményt nyilvánítani az ügyben. Néhány héttel ezelőtt a miskolci DK is tiltakozott akkumulátorgyár építése ellen a városban. Akkor az önkormányzat sajtó osztálya úgy reagált, hogy a Miskolc minden befektetési szándékot örömmel fogad és üdvözöl, mert a miskolciak új munkahelyei új befektetésekből születnek. Minden befektetési szándékot egyedileg vizsgálnak meg, a gazdasági hasznon túl kiemelt figyelmet fordítva a környezetvédelemre, az itt élők életminőségének védelmére.

,,Így vizsgálta meg a városvezetés az akkumulátorgyár befektetését is, és öröm a megyeszékhely számára, hogy 2020 ősze óta működik a GS Yuasa, amely termel, forgalmaz és munkát ad a miskolciaknak" - szögezte le a városháza közleménye. 

Hozzátették: „Ha legközelebb ilyen befektetői megkeresés érkezik a városba, pont ugyanezen értékek mentén döntünk majd.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában