Vita

2023.01.31. 20:00

Miskolcon is téma lett az akkumulátorgyár

A DK igen, a városvezetés nem aggódik a miskolci akkumulátorgyár miatt.

Szaniszló Bálint

A GY Yuasa miskolci gyára

A debreceni tervezett akkumulátorgyár építése kapcsán fellángolt vita nyomán a Demokratikus Koalíció (DK) Miskolci Szervezete – amely három képviselővel van jelen a várost irányító Velünk a Város frakcióban - közleményt fogalmazott, amelyben 

leszögezték, hogy nemet mondanak minden olyan beruházásra Miskolcon, amely veszélyezteti az emberek egészségét, veszélyezteti a város ivóvízbázisát.

 Meglátásuk szerint Miskolc is veszélyben van, mert 2019-ben, a Déli Ipari Parkban egy japán cég akkumulátorgyárát avatták fel, amelyben egyelőre nincs ilyen termelés, de bármikor lehet, hiszen engedélyük van rá.  

Maximális környezetvédelem 

Megkérdeztük a városvezetés álláspontját is a kérdésben. Az önkormányzat sajtó osztályától kapott válaszok szerint Miskolc városa minden befektetési szándékot örömmel fogad és üdvözöl, mert a miskolciak új munkahelyei új befektetésekből születnek. Minden befektetési szándékot egyedileg vizsgálnak meg, a gazdasági hasznon túl kiemelt figyelmet fordítva a környezetvédelemre, az itt élők életminőségének védelmére. ,,Így vizsgálta meg a városvezetés az akkumulátorgyár befektetését is, és öröm a megyeszékhely számára, hogy 2020 ősze óta működik a GS Yuasa, amely termel, forgalmaz és munkát ad a miskolciaknak" - szögezte le a városháza közleménye. Hozzátették: 

Ha legközelebb ilyen befektetői megkeresés érkezik a városba, pont ugyanezen értékek mentén döntünk majd.

Munkahelyeket teremtenek 

A japán GS Yuasa vállalatcsoport - a világ második legnagyobb akkumulátorgyártója - 2018-ban jelentette be, hogy közel 9 milliárd forintos beruházással Miskolcon építi fel első európai gyárát. A magyar kormány a projekthez 465 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. A mintegy 60 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot 2019. október 1-jén adta át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A GS Yuasa Hungary Kft. miskolci Déli Ipari Parkban található gyára ezt követőn megkezdte a próbaüzemet, amely a pandémiás időszak miatt a vártnál jobban elhúzódott. Először mintegy félszázan dolgoznak az üzemben, amely a termelés felfutásával mintegy duplájára nőtt.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában