Elismerés

2023.02.07. 20:08

Barcikai civil vezetőt tüntetett ki a Miniszterelnökség

Az Újkazinci Baráti Kör alapítója vehette át idén az Értékteremtő Közösségekért Díjat.

Detzky Anna

Kálmán Vilmos Istvánné az elismeréssel

Fotó: Ádám János

A Miniszterelnökség idén a kazincbarcikai civil élet közismert alakját Kálmán Vilmos Istvánné Katalin civil tevékenységét ismerte el. 2023. február 3-án Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára nyújtotta át a kitüntetést Budapesten a február 1-jén esedékes civilek napja alkalmából. Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – B.-A.-Z. Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és az Újkazinci Baráti Kör ugyancsak ebből az apropóból rendezett szakmai konferenciát kedden délután Kazincbarcikán a Hotel Lukácsban, ahol a díjazottat köszöntötték.

Újra az ERKE a Civil Központ

„Ez egy dupla ünnep Kálmán Vilmosné miatt, aki most Kazincbarcika nagy büszkesége, hiszen ez az első alkalom, hogy valaki vármegyénkből ilyen elismerésben részesül. Számunkra pedig örömhír, hogy 3 évig újra mi lehetünk a Civil Közösségi Szolgáltató Központ a vármegyében” – jelentette be Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője.

Nem bejegyzett szervezet

A díjat dr. Kisida Tamás a Miniszterelnökség jogi referense mutatta be.

Fotós: Ádám János

„Az Értékteremtő Közösségekért Díjat minden évben egy természetes és egy jogi személy kapja meg. Utóbbi idén a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért civil szervezet volt. A díjat Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter alapította és 2020 óta adják át. Példa értékű életművet ismer el ez a kitüntetést. Az kaphatja meg, aki elősegíti közössége értékteremtő, értékmegőrző tevékenységét és munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas szintű működéséhez. A 2023-as díj pályázatára 20 civil szervezetet és 32 természetes személyt jelöltek tavaly novemberben az egész Kárpát-medencéből, amelyeket egy szakmai bizottság bírált el. Az Újkazinci Baráti Kör azért is különleges ebből a szempontból, mert nem bejegyzett civil szervezet” – foglalta össze a jogi referens.

Először kapta borsodi

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője büszke rá, hogy Kálmán Vilmosné, mint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei lakos kapta meg ezt a díjat.

„Mindannyiunk álma, hogy amikor ez a földi élet véget ér, úgy emlékezzenek ránk, mint akik valami maradandót, vagy értéket hagytunk magunk után” – fejtette ki köszöntőjében. „Például ilyen lehet egy civil szervezet alapítása, amikor valaki egy nagyobb közösség tagjaként végez szolgálatot és hoz áldozatot másokért. Az Újkazinci Baráti Kör által szervezett rendezvényeken volt humor, sport, néphagyományok őrzése, de sokszor támogatták a kórházat, a hospice osztályt és segítettek elesett embereket, ahogy egymás terhét is hordozzák.”

Fotós: Ádám János

„Minden ember igazán egy közösségben találhatja meg a helyét, mint egy tégla a falban. A díj, amit Kálmán Vilmosné megkapott, egy téglafal építését ábrázolja, amely a közösségformálást szimbolizálja. Katalin az Újkazinci Baráti Kör kőművese” – mondta köszöntőjében Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában