Torzó

2023.02.13. 17:30

A semmiből a semmibe vezet a miskolci Y-csomópont kerékpáros hídja (fotókkal, videóval)

Tavaly ősszel félbehagyták az építkezést. Azt ígérik, idén tavasszal befejezik. Nagyon várják...

Szaniszló Bálint

A kerékpáros híd egyelőre funkció nélküli

Fotó: SZB

Decemberben adták át a közúti forgalomnak Miskolcon az Y-hidat, amelynek révén a korábbinál nagyságrendekkel jobb körülmények között lehet Martinkertváros és Szirma irányából bejutni a miskolci belvárosba, illetve onnan eljutni a város két fontos kertvárosi övezetébe. 

A fenntartható városi közlekedésben egyre nagyobb szerepet követelő kerékpáros közlekedés igényeinek kielégítése is helyet kapott az Y-híd beruházásban. Az alapberuházás kiegészítéseként a város kerékpáros hálózata egy – ez idáig nem létező – elemmel bővül.  

A meglévő és működő, a Tiszai-pályaudvar mellől kiinduló Szinva-part kerékpáros főhálózati gerincet - szándékok szerint - összekötik az egyre növekvő lélekszámú, belvároshoz közeli elhelyezkedésű Martinkertvárossal. Az észak-déli irányú, új kerékpáros kapcsolatot biztonságosan, a közúti forgalomtól függetlenül építik ki: ezért a vasúti fővonal felett új kerékpároshidat építettek az Y-híd Kisfaludy-szárnyán. A látványos hídszerkezetet tavaly ősszel beépítették. Azóta azonban nem történt semmi, így a kerékpáros híd jelenleg a semmiből a semmibe vezet.

Ez volt a terv 

Az Y-híd, mint belterületi közút, a szélső forgalmi sávokat használva, természetesen maga is kerékpározható. A családos-kisgyermekes, nagyobb biztonságra törekvő kerékpáros használók viszont az önálló kerékpáros létesítményeket, védett útszakaszokat részesítik előnyben. Ezért építették az új kerékpáros hídszerkezetet a Kisfaludy utcai régi közúti híd meglévő pilléreire.  

A kerékpáros hídszerkezet tervezésénél alapvető szempont volt a műszakilag elérhető legkisebb hídpályaszerkezeti magasság. Célként fogalmazódott meg, hogy az északról csatlakozó rámpaszakaszon a legkedvezőbb eséssel, a lehető legkisebb magasságot leküzdve kelljen a kerékpárosoknak felhajtaniuk az igen magas vasúti űrszelvény fölé. A hídtervezők ezért úgynevezett alsó pályás hídszerkezetet alkalmaztak, amikor a fő tartószerkezeti elemek, jelen esetben ívek a kerékpárospálya fölé magasodnak.

Látványos hídszerkezet  

Maga a hídpálya korszerű acélszerkezet, az ívek alsó húrjait is alkotó peremtartók közötti, bordákkal merevített acéllemez egyben látja el a hossz- és keresztirányú teherhordási feladatokat. A magassági vízelvezetést is biztosító keresztirányú eséssel együtt is mindössze 35 centiméter vastagságú hídpályát tudnak alkalmazni. A karcsú csövekből összeállított főtartók enyhén kifelé döntött ívei és függesztőrúdjai látványos hídszerkezetté állnak össze. 

A látványos hídszerkezet azonban funkciótlan, hiszen a hozzá vezető kerékpárutak még nem épültek meg, pedig Miskolc kerékpáros társadalma nagyon várja már, hogy a belváros, valamint Martinkertváros és Szirma között biztonságos kerékpáros összeköttetés alakuljon ki. Jelenleg azonban - leszámítva a látványos hidat - kevés dolog utal arra, hogy hamarosan elkészülne a hőn áhított út. A kivitelező He-Do Kft. azt ígérte ősszel, tavasszal megépülnek a hiányzó projektelemek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában