Pártok között vándorúton

2023.02.19. 19:00

A miskolci jobbikosoknak sem adott magyarázatot, miért távozik az LMP-be

Szarka Dénes, a Jobbik miskolci elnöke őszintén megkönnyebbült, és sok szerencsét kíván az LMP-nek és Révész Péternek egymáshoz.

Szaniszló Bálint

Dr. Ignácz Dávid jegyző és Révész Péter a miskolci közgyűlésen

Fotó: Ádám János

Révész Péter miskolci önkormányzati képviselő, a Jobbik korábbi tagja a mai naptól (2023. február 16-tól) az LMP színeiben politizál. Révész Péter erről a mai napon tájékoztatta Veres Pál polgármestert is" - tartalmazza a az LMP közleménye, amelyben a párt leszögezi, hogy rendkívüli előrelépésnek tartják, hogy a zöldpolitikának Miskolcon is van képviselete. "Arra készülünk, hogy Révész Péterrel közösen fogunk küzdeni azért, hogy Miskolc is élhetőbb és zöldebb legyen, hogy vegyük végre komolyan a légszennyezettség problémáját, fejlesszük a közösségi közlekedést és induljanak energiahatékonysági beruházások

 - fogalmaznak.  

Révész Péter

Az LMP már 2019-ben tagja volt annak a pártokból és civil szervezetekből álló összefogásnak, amelynek támogatásával az önkormányzati választásokon a magát függetlennek valló Veres Pál Miskolc polgármestere lett. Azonban az LMP nem tudott képviselőt juttatni a város közgyűlésébe.

Nem lepte meg... 

Szarka Dénest, a Jobbik miskolci elnökét, a közgyűlés Velünk a Város frakciója Jobbik frakciócsoportjának vezetőjét - mint kérdésünkre válaszolta - nem lepte meg Révész Péter lépése. A párt miskolci vezetője egyébként a "sajtóban való megjelenés előtt néhány perccel" értesült pártársa döntéséről, aki e-mail-ben, indoklás nélkül közölte kilépését a Jobbikból és a frakciócsoportból. 

Szarka Dénes 
Fotós: Ádám János

Arra a kérdésünkre, hogy "Hogyan értékeli Révész Péter lépését?", Szarka Dénes a következőt válaszolta: "Őszintén megkönnyebbültem és örülök neki, sok szerencsét kívánok az LMP-nek és Péternek egymáshoz..." Azt is közölte, hogy a frakciócsoport munkájában nem jelent semmilyen változást Révész Péter távozása. Megkérdeztük azt is, hogy lehet-e a Jobbik meggyengüléseként értékelni, hogy a közelmúltban ketten is - Szilágyi Szabolcs és Révész Péter - távoztak a pártból és a frakciócsoportból? A politikus szerint "Az említett változásokat a miskolci Jobbik erősödéseként lehet értékelni." Szarka Dénes nem tart attól, hogy további személyek távoznak a frakciócsoportból és attól sem, hogy meggyengül a korábban jelentős erőt képviselő Jobbik a közgyűlésben és Miskolcon.

Minimális létszám 

A 27 tagú miskolci közgyűlésben a vezető erő a Velünk a Város frakció 14 taggal, hozzájuk tartozik tizenötödikként Veres Pál polgármester. A Velünk a Város frakcióban korábban a Jobbik volt a legnagyobb erő, 5 tagú frakciócsoportot alkotott. Előbb Szilágyi Szabolcs távozott a DK-ba - ezáltal tudott a DK - a minimális feltételekt teljesítve - három tagú frakciócsoportot alkotni. Révész Péter távozásával azonban immár minimálisra, három tagúra csökkent a Jobbik frakciócsoportjának létszáma. Esetleges további csökkenés a frakciócsoport megszűnését jelentené.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában