Helytörténet

2023.01.24. 19:00

Miskolc főépítésze a zsidó baráti körnél vendégeskedett

Szunyogh László a város zsidó emlékeiről beszélt kedd esti előadásán.

DA

Szunyogh László

Fotó: Detzky Anna

Folytatódott a miskolci zsidó múzeum baráti körének előadássorozata. Szunyogh Lászlót látták vendégül kedden délután a Kazinczy utcai zsinagógához tartozó közösségi ház nagytermében. A program Kerényi László Miskolci zsidóság című filmjének levetítésével kezdődött, amely a miskolci zsidóság történelméről és jelenkori mindennapjairól szólt.

Létezett egy zsidó negyed

A főépítész a vármegyeszékhely épített örökségének zsidó vonatkozásairól beszélt a hallgatóságnak. Bemutatta a korabeli zsidó negyedet. Több híres miskolci épületről tudhatták meg a jelenlévők, hogy a helyi zsidó közösség kezdeményezte az építtetését. Továbbá arról a korszakról is szó esett, amikor a város kulturális és kereskedelmi életében a zsidóság jelentős szerepet töltött be. Miskolc évszázadokig tipikus kereskedőváros volt, és gazdasági centrumként működött több szomszédos ország külkereskedelmének a kereszteződésében. Ebben a folyamatban a korai görög betelepülök mellett a helyi zsidóság játszotta a vezető szerepet. Máig látszanak azok a belvárosi házak, amelyek homlokzatán kiolvashatók az épületek volt zsidó tulajdonosainak a nevei. Szunyogh László azt is elárulta, hogy a városvezetéssel párbeszédet kezdeményezett Miskolc zsidó épített örökségének megóvására. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában