Europa Nostra pályázat

2023.01.25. 14:04

Miskolcon van Európa egyik legveszélyeztetettebb műemléke. Mutatjuk, melyik épület az!

Sikerrel szerepelt a miskolci Herman Ottó Múzeum bezárt kiállítási épülete az Európa 7 Legveszélyeztetettebb Műemléke pályázat első körében.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolc legrégebbi középületeként ismert papszeri műemlék kiállítási épületet 2019-ben zárták be, mert olyan állapotba került, hogy nyitvatartása veszélyes lett volna a látogatókra és az ott dolgozókra nézve. Az épület felújításának költsége sokmilliárdos nagyságrendű, amire Miskolcnak nincs pénze.

Tavaly szeptemberben a kiállítási épület kezelője, a Herman Ottó Múzeum pályázatot nyújtott be az Europa Nostra - műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó európai non-profit szervezet - felhívására, hogy az épület felkerüljön a 7 Most Endangered - Európa 7 Legveszélyeztetettebb Műemléke - nemzetközi jegyzékére.

Néhány nappal ezelőtt már kiderült, hogy a döntési folyamat első körében a jelentkezők szűkebb köre, 11 pályázó kerül a listára, amelynek kihirdetésének határideje január 25-e.

Áprilisra lesz végeredmény 

Stílusosan a papszeri épületben - amelyet kinyitottak erre az alkalomra - jelentette be Veres Pál, Miskolc polgármestere, dr. Hajdú Ildikó, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese és dr. Tóth Arnold, a múzeum tudományos titkára, hogy a pályázat első körben sikeres volt, a papszeri kiállítási épület tagja lett a tizenegy tagú szűkített listának. Az Europa Nostra áprilisra ígérte a végleges, hetes lista kihirdetését. A döntésnél nagy súllyal esik latba az adott épület közösségépítő szerepe.

A hét legveszélyeztetettebb európai műemlék nagy nemzetközi publicitást kaphat, ezért megnőhet az esély arra, hogy könnyebben megnyílnak az anyagi források az adott műemlék felújítására. A címmel valamennyi pénzbeni hozzájárulás is jár (mintegy 4 millió forintnak megfelelő összeg), ami segítheti a tervezést, előkészítést.

Érdekesség, hogy a tizenegyes listán a Herman Ottó Múzeumon kívül még egy magyarországi pályázó is helyet kapott, a budapesti Memento Park.

A tizenegyes lista 

Az Europa Nostra 7 Most Endangered pályázatának szűkített listáján a következő európai emlékek vannak rajta: Herman Ottó Múzeum, Miskolc (Magyarország), Kortrijk vasútállomás, Kortrijk (Belgium), Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum, Morlanwelz (Belgium), Partizán emléktemető, Mostar (Bosznai-Hercegovina), Tchakvinji erőd, Zugdidi (Grúzia), Nővérek Háza épületegyüttes, Kleinwelka egykori morva településen (Németország), Gidas villa (Konaki), Alexandria (Görögország), Memento Park, Budapest (Magyarország), Paštrovska Gora kultúrtáj (Montenegró), Sveti Stefan, Paštrovići kultúrtáj (Montenegro), Petrovac na Mlavi vízimalmok, Bistrica (Szerbia).

Ezt csinálja az Europa Nostra 

Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó európai non-profit szervezet 1963-ban az Európa Tanács, valamint több helyi és regionális nem kormányzati szervezet kezdeményezésére jött létre. Az intézmény megalapítása óta jelentős befolyásra tett szert a kontinens épített és természetes környezetének megőrzése, valamint a nemzeti és nemzetközi szervezetek műemlékvédelemmel és területfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységének koordinációja területén. Az Europa Nostra az elmúlt évtizedekben szoros kapcsolatot épített ki az Európa Tanáccsal, az UNESCO-val, és az Európai Unióval. Az egyébként 35 európai ország szervezeteit - köztük Magyarországét is - tömörítő Europa Nostra fő feladatának az európai identitás megóvását tekinti, melynek érdekében műemlékvédelmi konferenciákat szervez, számos szakmai folyóiratot jelentet meg, és 1980 óta Europa Nostra-díjjal jutalmazza az európai kulturális örökség megőrzéséhez hozzájáruló építészeket és tervezőket. A 7 Most Endangered címet 2013-ban alapították, a programot az Europa Nostra gondozza és a European Investment Bank támogatja, jelentős háttért nyújt azonban az Európai Unió Kreatív Európa programja is. A nevezők nemzetközi felületekre is eljuthatnak, amelynek keretében soha sem lehet tudni, hogy mely hazai emlék esetében lát mondjuk egy külföldi befektető felvirágoztatási lehetőséget.

Herman Ottó Múzeum videó

 Európa 11 legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei videó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában