Projekt

2021.01.26. 20:00

Bővülhet a Herman Ottó múzeum

Új múzeumi szárny épül, de a papszeri kiállítóhely használhatatlan és nem tudni, megvehető-e az egykori Tokaj vendéglátóház.

Szaniszló Bálint

20200520 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország "Eladó ingatlan. Liticájon online!", ez olvasható a hajdani, jobb időket látott Győri kapui Vian Klub bajáratát elzáró rácson.

Fotó: ÉM

A múlt év végén, az idei elején derült ki, hogy a kormány döntése nyomán minden esély megvan arra, hogy megépüljön a Herman Ottó Múzeum központi épületéhez az a szárny, amelyben új kiállítóhelyek jönnek létre.

Ez egy hosszú évek óta húzódó projekt, még az előző önkormányzati vezetés indította el. Csak nagy vonalakban beszélve az anyagiakról, jó 700 millió forint állt rendelkezésre a projekt kivitelezéséhez, de a közbeszerzési pályázat lebonyolításakor kiderült, mintegy 1 milliárdból lehet finanszírozni az építkezést.

A 300 millió forintnyi különbözetet biztosította most a kormány, így megnyílt az út, hogy a közbeszerzési pályázat nyertese végre elkezdhesse a kivitelezést, melynek idén be is kellene fejeződnie.

Hely kell a viseleteknek

Mint ismert, ebben az új múzeumi szárnyban kapna helyet az a népviseleti gyűjtemény, amelyet a néhány évvel ezelőtt elhunyt Barna György lokálpatrióta gyűjtő adományozott a városnak azzal a kitétellel, hogy biztosítják a megfelelő kiállítási helyet a látványos anyagnak. A gyűjtemény jelenleg eredeti helyén, a Győri kapuban lévő Tokaj vendéglátóházban van, és a város nem kis összeget fizet havonta az őrzésért, állagmegóvásért.

A Barna György örököse, örökösei kezében lévő Tokaj vendéglátóházat amúgy szívesen megszerezné a jelenlegi önkormányzat. Olyanféle közösségi teret szeretnének benne kialakítani, amely pótolhatná a rendészeti központ odatelepítése miatt lényegében megszűnt közeli ifjúsági és szabadidőházat.

Kérdés, lesz-e anyagi ereje a pénzzel amúgy sem túl eleresztett miskolci önkormányzatnak – pontosabban a Miskolc Holding Zrt.-nek az épületkomplexum megvásárlására.

Közben olyan – ugyancsak kulturális, közösségi hellyel kapcsolatos – gondokkal is meg kellene birkózni, mint a múzeum papszeri kiállítóhelye, amelyről szűk két éve állapították meg a szakértők, hogy életveszélyes. Az épületet bezárták, és mintegy 1 milliárd forintra lenne szükség a rekonstrukciójához.

Ott van egy ugyancsak lassan haladó projekt is, amelyet ugyancsak az előző önkormányzat indított el: a Szentpáli-szakközépiskola egykori belvárosi épületében alakítanának ki egyfajta művészeti központot, részben az ifiház pótlására.

(A borítóképen: Üresen árválkodik az egykor pezsgő Tokaj vendéglátóház)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában