Nyolcvanadik évforduló

2023.01.12. 18:18

A doni áldozatokra emlékeztek Miskolcon

A modern kor legnagyobb katasztrófáját szenvedte el a magyar hadsereg.

NHK

Fotó: Ádám János

A doni áttörés nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést Miskolc önkormányzata a Szemere kerti kopjafánál csütörtökön.

– Nyolcvan évvel ezelőtt volt a doni katasztrófa, amikor a kétszázezer főből álló magyar hadsereg elszenvedte a modern kori hadtörténet legnagyobb katasztrófáját – kezdte Somorjai Lehel, Herman Ottó díjas történész emlékező beszédét. – 1943. január 12-én a II. Világháború oroszországi frontján néhány nap alatt több mint százezer katona sebesült meg, halt meg, tűnt el, vagy esett hadifogságba, köztük miskolciak is. A kétszázezer főből mindössze 61 ezer katona érkezett haza Magyarországra. Emiatt a teljes második magyar hadsereg maradékának hazaszállítása mellett döntött a vezetés. Az események a társadalom kollektív emlékezetében is komoly nyomot hagytak – mondta a történész.

Majd hozzátette: a doni áldozatok emlékének ápolása évtizedekig nem adatott meg. Pedig kell emlékeznünk azokra, akik a magyar hadsereg becsületét lehetetlen körülmények között is próbálták menteni. Fontos az utódoknak, hogy a hősök neveit ne feledjük.

„Emlékezni, hálát adni és gyászolni jöttünk. Emlékezni elődeinkre, apáinkra, nagyapáinkra, akik életüket áldozták azért, hogy mi éljünk” – ezek voltak bevezető mondatai Meleg Attilának, a Miskolc Belvárosi Református templom lelkészének, aki a magyar áldozatok emlékére mondott imádságot.

A megemlékezés ezek után koszorúzással folytatódott. A kopjafához járult a város önkormányzatától Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármester. Majd a pártok, intézmények és civil szervezetek, hagyományőrző egyesületek képviseletében megjelentek is elhelyezték a megemlékezés virágait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában