Ég a gyertya! Ég!

2022.12.22. 11:30

Rémálommá válhat a karácsony, ha nem fogadja meg ezeket a tanácsokat!

Megemelkedik advent idején és karácsonykor a lakástüzek száma. Naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor – tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon. Már égnek a gyertyák az adventi koszorún, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel a lakást. Mindez tűzveszélyes is lehet. 

– Idén is történt már több ilyen jellegű tűzeset, ezért fokozott figyelmet szenteljünk ezek megelőzésének – nyilatkozta portálunknak Rinyu Zsuzsanna szóvivő. 

Hozzátette: a fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Fontos, hogy olyat válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak.

Körültekintően

– A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót – ajánlotta Rinyu Zsuzsanna. – A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe. A legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs. Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott, vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet. Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet – javasolta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában