Utat mutat a múlt

2022.12.04. 10:30

Régi mesterek munkáira csodálkozhatnak rá Szerencsen

Időszaki kiállítással bővült a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola fél évvel ezelőtt, a tanintézmény fennállásának ötvenedik évfordulójára emlékező szakmatörténeti kiállítása.

SFL

Csider Andor, Chappon Miklós, Bukta Márta és Gyurkovics Zoltán vágta át az avatószalagot

Fotó: SFL

Az új anyag a budapesti Épületgépészeti Múzeumnak köszönhető. Az avatáson Csider Andor a tanintézmény igazgatója jegyezte meg, hogy a kiállított tárgyak az elmúlt, mintegy fél évszázad technikáját szemléltetik. Reményei szerint jelenünk diákjai rácsodálkoznak majd a mesterek által készített darabokra. 

– Bízom abban, hogy megbecsüléssel fogadják az eszközöket, értékelik és tanulnak majd ezekből, hiszen lemérhetik, hol tart jelenünk – mondta Csider Andor.

Bukta Márta a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette, generációja már egy másik világból jött, de a feladat az, hogy a diákokban jövőképet alakítsanak ki. 

– Addig, amíg az ember nem tiszteli a múltját, nem tudja építeni a jövőjét. A diákok bármilyen karriert elérhetnek, a szakképzés ebben segít. Viszont ehhez szükséges a naprakész oktatói tudás. A múltba visszatekintő tudást kell újragondolni. Nem csak a fiataloknak javaslom hogy nézzék meg, honnan indult az épületgépészet, de a kollégáknak is. Lássák a múltat és haladjanak együtt a jövő felé mindenki érdekében – hangsúlyozta a főigazgató.

Gyurkovics Zoltán a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke megjegyezte, a technika, az épületgépészet rohanó fejlődése kapcsán a diákok életre szóló tanulásra vannak kényszerülve. Különösen az épületgépészeti pálya annyifajta innovációt hozott az elmúlt húsz évben,  hogy szinte lehetetlen megtanítani ezeket három, négy vagy hat év alatt. Elengedhetetlen a folyamatos képzés – mondta Gyurkovics Zoltán.

Az eseményen jelen volt Chappon Miklós az Épületgépészeti Múzeum igazgatója, az időszaki kiállítások megálmodója. Beszédében kitért arra, miként jött létre húsz évvel ezelőtt az Épületgépészeti Múzeum, amely napjainkra 13 100 darabnál több tematikus irodalmi anyaggal és kilencezer tárggyal rendelkezik. Vannak olyan eszközök, amelyekből több is van, ez adta az ötletet az időszaki kiállítások megrendezéséhez, így a diákság első kézből csodálkozhat rá a régi darabokra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában