Vendégségben

2022.12.10. 16:31

Hernádszentandráson járt az amerikai nagykövet

A diplomatát lenyűgözte az InDaHouse Hungary Egyesület önkénteseinek munkája.

HE

David Pressman és Benkő Fruzsina

Fotó: UM Embassy Budapest, Janka Szitas

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Hernádszentandráson járt az elmúlt héten. Kíváncsi volt arra a munkára, amit az InDaHouse Hungary Egyesület végez 2014 óta a térségben, négy abaúji kistelepülésen. Központjuk Hernádszentandráson van, a diplomata itt találkozott az egyesület képviselőivel, valamint a hátrányos helyzetű gyerekekkel, hiszen az önkéntesek értük dogoznak, egyéni és csoportos foglalkozásokat tartanak nekik heti rendszerességgel.

– Nem volt előzmény nélküli David Pressman látogatása – tudtuk meg Benkő Fruzsinától, az InDaHouse Hungary Egyesület elnökétől. – Tavasszal, még az előző amerikai nagykövet idején járt náluk két munkatársa. Tulajdonképpen ők találtak meg minket, szerették volna megismerni a munkánkat. Elvittük őket a programjainkban részt vevő gyermekek családjaihoz. Nagyon jól érezték magukat, tetszett nekik a munkánk. Felhívták a figyelmünket, hogy ha szeretnénk a nagykövetséghez pályázni, akkor át kell mennünk egy több lépcsős átvilágítási folyamaton. Akkor azt el is kezdtük, most már a végén járunk. A nagykövetség pályázatai januárban lesznek nyitva – mondta Benkő Fruzsina.

Járja a vidéket

Azzal folytatta, hogy David Pressman országjárás alkalmával szeretné megismerni a magyar városokat, falvakat. Úgy fogalmazott, hogy ő nem Budapest amerikai nagykövete, hanem Magyarországé, ezért fontosnak tartja, hogy lássa azt is, hogyan élnek az emberek vidéken. Amikor a miskolci útját szervezték a munkatársai, betervezték Hernádszentandrást is, mert többek között szerette volna tudni, milyen problémáik vannak az itteni roma közösségeknek.

– Mindenképp újdonság volt számára, amit itt látott, hiszen csak 2,5 hónapja van Magyarországon. Rendkívül nyitott, kedves és közvetlen volt. A hernádszentandrási központunkban találkozott a gyerekekkel és a szüleikkel, mert biztonsági okokból nehéz lett volna megoldani a családlátogatásokat. Ő vezette a beszélgetést, meghallgatta, milyen az életük. Sok kérdést tett fel a lakóhelyük közösségéről. Azt is kérdezte, mit köszönhetnek az InDaHouse-nak. A gyerekektől tudakolta, milyen az egyesület közössége, milyen foglalkozásokon vesznek részt, és felnőttként mit szeretnének majd dolgozni. Sőt azt is megkérdezte, szeretnének-e majd eljutni Amerikába.

Amikor megérkezett, én köszöntöttem, körbevezettem a házban, és meséltem neki a munkánkról. Lenyűgözte őt, nagyon tetszett neki, amit itt látott és tapasztalt. Elmondta azt is, hogy azért szeretné megismerni a vidéki emberek problémáit is, mert a jövőbeni munkáját és terveit nagyban meghatározzák majd az országjárás tapasztalatai – tette hozzá Benkő Fruzsina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában