Remény?

2022.12.19. 07:00

Ennyi történt eddig az új miskolci reptér ügyében

Az első vizsgálatok azt állapították meg, hogy a kiszemelt terület alkalmas repülőtér kialakítására.

Szaniszló Bálint

Azt már tudjuk, hogy a régi miskolci repülőtér helyére a városban konmoly gyártóbázissal rendelkező német Bosch cég akar a termelőüzemei működését segítő logisztikai központot építeni.  

Mint ismert, a miskolci repülőtér és a Borsod Megyei Repülőklub kálváriája már évekkel ezelőtt megkezdődött. A repülőtér 18 évvel ezelőttig állami tulajdonban volt, akkor adta át a területet a miskolci önkormányzatnak, amely 15 évre kötött a terület használatára vonatkozó szerződést a repülőklubbal.  

Tudták, hogy menniük kell 

Amikor a megállapodás lejárt, a város nem kívánta meghosszabbítani azt. Régóta ismert dolog volt, hogy ipari parkként akarják hasznosítani a terüleletet. A végső döntés tavaly októberben született meg: a miskolci közgyűlés befektetési területté nyilvánította a repülőtér hektárjait. Ezt követően aztán idén április 30-án volt a végső búcsú napja, ezen a napon szállhatott fel utoljára repülőgép a területről és ettől a naptól fogva a klubnnak is költöznie kellett.   

A repülőklub régóta tudta, hogy költöznie kell, de tagjai bíztak benne, lesz hová menniük. Voltak hírek, hogy Miskolc vezetése egy új repülőtér kialakításán gondolkodik, amely Sajópetri mellett található és a település tulajdonában van. Azt is tudni lehetett, hogy Miskolcnak előszerződése van a repülőtér céljára kiszemelt területre.

A talaj alkalmas rá 

Hosszú ideig csönd övezte az új reptér kérdését. A legutóbbi miskolci közgyűlési ülés azonban tárgyalt a régi reptér területével kapcsolatos döntésekről és szóba került az is, mi van az új repülőtérrel.  

Badány Lajos, a témáért felelős alpolgármester megerősítette, hogy a városnak előszerződése van az új repültérnek kiszemelt, Sajópetri melletti területre. Az is kiderült, hogy szakhatósági vizsgálatok folynak. Első fokon a terület alkalmas repülőtér céljára. Még újabb szempontok alapján is ki kell derülnie, hogy valóban lehet-e ott repteret kialakítani. Ha minden vizsgálat kedvező döntéssel ér véget, akkor lehet szó a terület konkrét megvételéről és arról, hogy megkezdődjék a beruházás. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában