Vízhelyzet

2022.12.18. 14:35

Árhullámokat okozott a Tiszán és mellékfolyóin a lehullott csapadék

A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET palack és más uszadék.

ÉM

A vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, egyes szakaszokon I. fokú vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával. A decemberben eddig érkezett csapadék már a nagy tavaink átlag vízállásán is megmutatkozik: emelkedett a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is. A következő napok időjárása ugyanakkor nem ígér számottevő utánpótlást. 

Az elmúlt 48 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén - Kárpátalján átlagosan 50 mm, helyenként akár a duplája is -, míg hazai területen és Erdélyben 25-35 mm eső esett. Mindez folyóinkon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán I. fok feletti vízállásokat eredményeztek. A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítanunk kell az I. fokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására. A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a II. fok szintjét is megközelítheti a vízállás. 

Mivel azonban a következő napokban a vízgyűjtőterületeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani.

Kevés a szemét 

A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET palack és más uszadék, az utóbbi órákban pedig már nem is mutatkozott a kamerákon további mennyiség, ezért nincs szükség a hulladékeltávolító géplánc működésbe állítására. (Az időközben kialakult magas vízállás miatt erre egyelőre nem is lenne mód.)
December első felében nagy tavaink vízgyűjtőterületén is jelentős csapadék hullott és ez a mennyiség már elég volt ahhoz, hogy némileg emelkedjen a Balaton és a Velencei-tó vízállása. Az aszály által kiszárított talaj felső rétege már átnedvesedett, és egyre nagyobb mennyiség jut be a két tóba. A hónap eleje óta a Balaton átlag vízállása 5 cm-t nőtt, ma reggel 78 centimétert. A Velencei tó vízszintje pedig az év utolsó hónapjában 7 centimétert emelkedett, vasárnap Agárdnál 68 centimétert mutatott a mérce.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában