Fejlesztések, beruházások

2022.12.13. 20:00

A kormány komoly összegekkel támogatja Miskolcot

Beruházásra, fejlesztésre, üzemeltetésre is jócskán kapott a megyeszékhely állami támogatást az elmúlt években.

UA

Fotó: Vajda János

Összegyűjtöttük, hogy a kormány miként és milyen összegekben támogatta Miskolc városát. A beruházásokra jóváhagyott támogatások összege több tíz milliárd forintra rúg az M30-as autópályát nem számolva ebbe az összegbe. Ezt az összeget a Diósgyőri várra kapta a város, aminek egyébként egy részét még 2020 előtt, a Kriza Ákos korábbi polgármestersége alatt folyósítottak. Ebből az összegből 10,2 milliárd forint érkezett 2020 után az új városvezetés ideje alatt. Ez lebontva: a vár rekonstrukciós munkáira első körben 5 milliárd forintot kapott a város, majd később döntöttek a további 10,2 milliárd forintról. (Ebből 6 milliárdot már abban az évben elutaltak, majd 2022-ben a maradék összeget folyósították).

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. sem maradt támogatás nélkül. 2021 júliusában született támogatói döntés, amely értelmében 10 darab új, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt kapott a vállalat, melyhez a kormányzati támogatás mértéke másfél milliárd forint volt, de ehhez kapcsolódott még 700 millió forint önerő is az MVK részéről, így a buszok értéke 2,2 milliárd forintra rúgott. De nem csak gépjármű állománybeli támogatásnak örvendhet a vállalat, hiszen 2020-tól közel két éven át mentesült a fennálló lízingdíjak megfizetésétől, amit a magyar kormány biztosított a város számára. Ennek a mértéke havi 50 millió forint, ami az érintett időszakban nagyjából 1 milliárd forintot jelent.

Erősíti a gazdaságot

A héten átadott Y-híd beruházás tizenhárom és fél milliárd forintból épült meg, ahogy az M30-as autópálya 200 milliárd forint értékben valósult meg, amely Miskolc – és a régió – gazdasági helyzetét javítja.

Az Ellipsum élményfürdő – amely az országban egyedülálló turisztikai attrakció – működtetésére 700 millió forintot kapott a város, amelyet már 2020-ban folyósítottak. Ahogy a Kemény Dénes Sportuszoda működtetésére is 70 millió forint támogatást biztosított a kormány. A DVTK Aréna fejlesztésére pedig 6 milliárdos támogatást juttattak.

Az iparűzési adóbevétel kiesés kompenzációjára a város 1,35 milliárd forintot kapott, amelyet szabadon felhasználhatott a megyeszékhely, valamint 2022-ben újabb, nagyjából 1,2 milliárd forint körüli összeget ítélt meg az Orbán-kormány a városnak, amelyből már félmilliárdot megkaptak, és a további összeget nagy valószínűséggel megkapták, vagy meg fogják kapni.

Az önkormányzat összesen háromszor is kapott rendkívüli támogatást 2020 és 2022 között több mint 700 millió forint értékben, de ezek mellett 2020-ban 70 millió forint támogatást is magukénak tudhattak, illetve 2022 novemberében derült ki, hogy újabb 230 milliós rendkívüli kormányzati támogatást kapott Miskolc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában