Egyeztetés

2022.10.19. 14:30

Miskolc vezetése szerdán egyeztet az energiaválságról a kormánnyal

Miskolcnak legalább 19,9 milliárd forintos kormányzati kompenzációra lenne szüksége ahhoz, hogy ki tudja gazdálkodni az energiaárak drasztikus emelkedéséből adódó plusz terheket.

SZB

A Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere által vezetett delegáció első körben ma (október 19-én) délután egyeztet Balla György miniszteri biztossal, akit a kormányzat kért fel arra, hogy az energiaválság miatt tárgyalásokat folytasson az önkormányzatokkal. A tárgyalások megkezdéséről, az érintett minisztériumok és a miniszteri biztos elé még a múlt héten benyújtott számadatokról Veres Pál a Városvédelmi Egyeztető Testület (VET) reggeli ülésén tájékoztatta a testület tagjait. Az önkormányzatokkal való egyeztetéseken a belügyminiszter, a pénzügyminiszter, valamint a technológiai és ipari miniszter által delegált szakértők is részt vesznek.

Megkezdték a spórolást 

Korábban a kormányzat három pontban foglalta össze, hogy milyen lépéseket várnak a településektől, ugyanis ezek alapján kezdik meg az egyeztetéseket az egyes önkormányzatokkal. A helyhatóságoknak be kell számolniuk milyen intézkedéseket tesznek a megnövekedett működési költségek fedezetének biztosítására, hogyan tudják biztosítani az alapellátásokat, valamint milyen megoldásaik vannak a kiadások csökkentésére. Másrészt el kell mondaniuk, hogyan tervezik az esetleges pénzügyi tartalékok felhasználását, nem utolsó sorban be kell mutatniuk, milyen elképzeléseik vannak bevételeik növelésére, ami jelen pillanatban leginkább az önkormányzati vagyon egyes elemeinek értékesítését jelentheti.  

Az elmúlt hetekben bejelentett - hírportálunkon is részletesen taglalt - megszorító intézkedések –  kulturális intézmények átszervezése, bezárása, fürdők, uszoda, sportlétesítmények működésének szüneteltetése - is már a számok körvonalazódása ismeretében születtek meg. Idén ezekből mintegy félmilliárd forint megtakarítást remél az önkormányzat.

Így nőttek a rezsiterhek 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint - az elszabadult energiahordozó árak miatt - Miskolcnak csak a kötelező feladatok biztosításához szükséges energiaellátásához 17,5 milliárd forintra lenne szüksége 2023-ban. A Veres Pál vezette Városvédelmi Egyeztető Testület megállapítása szerint a város idei költségvetési egyensúlya is veszélyben van az energiaárak emelkedése miatt, a jövő év - az ismertetett számok alapján - reménytelennek tűnik. A szakemberek számításai szerint csak a kötelező feladatokat ellátó szervezetek rezsiköltségeit figyelembe véve hatalmasak a különbségek: ezen feladatok ellátásához 2021-ben 2,5 milliárd, 2022-ben 6,5 milliárd forintra volt szükség. Ilyen adatok után a 2023-ra kalkulált 17,5 milliárd forint - külső segítség nélkül - megugorhatatlan akadálynak tűnik, figyelembe véve azt is, hogy Miskolc város teljes éves költségvetése - a városháza adatai szerint - mintegy 40 milliárd forint. Mindezeken túl a nem kötelező feladatok ellátása esetében az energiaköltség 2021-ben 300 millió, 2022-ben pedig 930 millió forint volt. Ezt az összeget jövőre 2,4 milliárd forintra prognosztizálják a városházi szakemberek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában