Árstopok

2022.09.20. 20:00

„Ez igazi segítség a családoknak”

A nagycsaládosok is üdvözlik az árstopokat és a rezsicsökkentést.

HE

Az év végéig marad az ára például a lisztnek, az olajnak

Fotó: Bach Máté

A kormány az elmúlt hétvégén döntött a benzin- és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról. Mint arról korábban írtunk, az árstopokat december 31-éig, az év végén lejáró kamatstopot pedig június 30-áig hosszabbították meg. Február óta nem változtak az alapélelmiszerek árai. Továbbra is a régi árakon lehet kapni a kristálycukrot, búzalisztet, napraforgó-olajat, sertéscombot, csirkemellet, csirkefarhátat és a 2,8 zsírtartalmú UHT tejet is. Bár a háborús szankciók folyamatos áremelkedést és inflációt okoznak, a legszükségesebbeket ez nem érinti.

A kormány egyelőre nem lát esélyt arra, hogy javulna a helyzet, ezért döntött az élelmiszerárstop és a kamatstop meghosszabbítása mellett. Az üzemanyagár féken tartásával is segítik a magyar családokat, a rezsicsökkentést pedig az átlagfogyasztás szintjéig továbbra is fenntartják.

A magánszemélyek, a mezőgazdasági gépek használói és a taxisok továbbra is a tavaly novemberben befagyasztott 480 forintos áron tankolhatnak. Ha piaci árat kellene fizetniük, akkor átlagosan több mint 630 forintba kerülne egy liter 95-ös benzin és több mint 750 forintba egy liter gázolaj. Ezenkívül a kormány a rezsicsökkentést is megtartja, az átlagfogyasztás mértékéig.

Létszükséglet

Az árstopok minden családnak segítséget jelentenek, de a nagycsaládosok számára különösen fontos, hogy a magas infláció ne terhelje meg még a jelenleginél is jobban a családi kasszát. Bak Lászlót, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnökét kérdeztük, mit jelent az egyesület tagjai számára a napokban történt bejelentés. Az elnök, aki maga is négygyermekes édesapa, elsőként benzin-ársapkát említette.

– A több gyermekes családok számára az autó nem hobbi, hanem létszükséglet. A gyerekeket óvodába, iskolába, különböző foglalkozásokra kell vinni. Olykor egy-egy autóval öten-hatan is utaznak, ami így gazdaságos, főleg, ha egy irányba mennek. A miskolci közösségi közlekedés nem a legjobb mostanában, ezért a több gyermekes családoknak praktikusabb és olcsóbb az autó. A mi családunkban a feleségem viszi a gyerekeket minden reggel iskolába, tehát nálunk egy fuvarral öt ember éri el a célját. Számunkra nagyon hasznos, hogy árstop van a benzinen, hiszen egyébként hatalmasra nőne az útiköltség. De ez ugyanígy van a többi családban is – jelezte az elnök.

Bak László szerint a nagycsaládosok számára kifejezetten fontos az árstopok meghosszabítása
Fotós: Bujdos Tibor

Havi 150 ezer

Azzal folytatta, hogy az élelmiszerrel ugyanez a helyzet. Igaz, nemcsak az árstopos élelmiszereket vásárolják az emberek, de legalább azért a néhányért nem kell óriási összegeket fizetni, amelyeken árstop van.

– Az egyik bankintézet alkalmazása segít, hogy számon tudjuk tartani, mire mennyit költünk egy hónapban. Még nincs vége a hónapnak, de élelmiszerre már 109 ezer forintot költöttünk, ami szeptember végére várhatóan 150 ezer forint körüli összegre nő. És ebben még nincs benne, amit a gyerekek iskolai érkezésére fizetünk ki. Szerencsére a nagycsaládok gyermekei ötven százalékos kedvezménnyel étkezhetnek az oktatási-nevelési intézményekben, ami az árstop mellett szintén nagy segítség. Azt is tudom, hogy mennyi megy el üzemanyagra, ez az összeg 100 ezer forint fölött van egy hónapban, de jelentősen megugrana, ha a benzin teljes árát kellene kifizetnünk – hangsúlyozta Bak László.

Védelmet jelent

Hozzátette: nekik szerencsére nincs hitelük, mert ami volt, azt már letudták, újat pedig nem kívánnak felvenni. Így a kamatárstop nem érinti őket, de tudja, hogy nagyon sok családot igen. A gyermekeket nevelő családoknak komoly terhet jelentene, ha hirtelen megnövekedne a hiteltörlesztés kamata. A kamatstop is jelentős segítség, csakúgy, mint a rezsicsökkentés. Ők szerencsések, mert olyan társasházban laknak, ami szigetelt, így beleférnek a rezsicsökkentett keretbe. A háztartási gépeik energiatakarékosak, mert vásárláskor ez elsődleges szempont volt.

– A nagycsaládosok számára különösen hasznosak ezek a kormányzati intézkedések. Biztos, hogy minden háztartásban jelentősen megnövekedtek volna a havi kiadások, ha nem tartják meg továbbra is az árstopokat. Ez valóban védi a családokat. Nem csak egy nagy lufit eregetnek föl, ami mögött nincs valóságos tartalom, hanem igazi segítség a családoknak – fogalmazott az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában