Figyeljünk egymásra!

2022.09.21. 07:00

Életet menthet, ha odafigyelünk szomszédainkra a hidegben

Ha valaki tartósan nem tud fűteni, lényeges, hogy segítséget kapjon a szűk környezetétől.

Detzky Anna

Ha hideg időben sem füstöl egy szomszédunk kéménye érdemes lehet ránézni, hogy jól van-e

Fotó: Kozma István

Az őszi, téli időszakban mindig megszaporodnak a hideg időhöz, a nem megfelelően fűtött otthonhoz kötődő egészségügyi problémák és kihűléses esetek, amelyekkel leginkább a mentőszolgálat munkatársai találkoznak. A jelenlegi időszakban bizonyára lesznek olyanok, akik úgy próbálnak majd spórolni, hogy kikapcsolják a fűtést. Összegyűjtöttük, hogy a hosszas hidegben való tartózkodás milyen egészségügyi kockázatokat vonhat maga után és hogyan előzhetjük meg, hogy tragédia történjen.

Magunkon nem érezzük

- Sajnos van rá példa, hogy idős, nehéz körülmények között élő, legyengült immunrendszerű emberek a saját fűtetlen lakásukban, vagy házukban hűlnek ki – mondta Leskó Diána mentőtiszt, okleveles egészségügyi tanár, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Régió kommunikációs munkatársa. - Általában a legnehezebb magunkon észre venni, hogy baj van. Emiatt nagyon lényeges, hogy figyeljünk oda egymásra, a szomszédainkra, vagy idős rokonainkra. Ma már rendkívül jó szociális háló működik a legrászorultabbak ellátására, de első körben érdemes a hozzátartozókat értesíteni. Baleset esetén pedig a 112 segélyhívószámot kell hívni, ahol eldöntik, hogy a mentőszolgálathoz, vagy a szociális intézményekhez tartozik-e a probléma. A kihűléshez vezető folyamat első jele egyébként a folyamatos didergés. A szervezet ezzel próbálja kompenzálni a hideget és emelni a testhőmérsékletet. Aztán összeszűkülnek a perifériákon az erek és csökken a perifériás keringés. Ennek következtében a kezek és a lábak hideggé válnak. A legvégső stádiumban pedig bágyadtság, álmosság és hallucinációk is felléphetnek, amikor már nem tud önállóan segítséget kérni az érintett.

Kórházba szállítják

Ha kihűlés miatt kell a mentőket hívni, minden alkalommal kórházba szállítják a beteget.

- Kihűlésről akkor beszélünk, hogyha a testhőmérséklet 35 Celsius fok alá csökken. Betegvizsgálat során nagyon fontos, hogy meghatározzuk a test maghőmérsékletét. Ez nem a külső bőr hőmérsékletét jelenti. A legfontosabb, hogy megakadályozzuk, hogy tovább csökkenjen az illető testhőmérséklete, ezért eltávolítjuk a hideg, vagy nedves ruházatát. Aztán becsomagoljuk az izolációs buborékfóliába a beteget, ami megakadályozza, hogy a teste hőt adjon le. Meleg infúziót adunk neki és minden esetben kórházba szállítjuk. A magasabb szintű, aktív melegítést már ott kezdik meg. Légzés és keringésmegállás esetén folyamatos újraélesztés mellett szállítjuk a beteget gyógyintézménybe – magyarázta a mentőtiszt.

Élelmet, takarót visznek

A sürgősségi szociális ellátásban a Észak-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat segít.

- Rendeletben megkaptuk azt a feladatot, amit korában a hajléktalanellátás végzett. Azaz együtt kell működnünk a családsegítő szolgálattal hétvégén, vagy abban az időszakban, amikor más hasonló szolgáltatások nem működnek – tájékoztatott Kocsenga Anton, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálatának vezetője. - Minden esetben reagálunk azokra a bejelentésekre, amikor nehéz helyzetben élők, vagy hajléktalanok szorulnak azonnali segítségre. Tehát, ha nem balesetről van szó, akkor a diszpécserszolgálatot is lehet keresni a 06-46-530-268-as telefonszámon. Riasztáskor a szituációt mérlegelve kiküldjük a krízisautónkat és felmérjük az érintett állapotát. Ha tartós élelmiszerre, tűzifára, vagy takaróra van szüksége, általában abban is tudunk segíteni. A korábbi években ehhez mindig az Északerdő Zrt. biztosított számunkra tűzifát. Balesetkor természetesen értesítjük a mentőszolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában