Szép este volt

2022.09.11. 08:33

Beköszöntött a kvaterkaidő az avasi domboldalon

Irodalom, zene, jó borok és remek asztaltársaság. Ezt kínálta idén is a filmfesztiválhoz kacsolódó szombat esti-éjszakai Avasi Kvaterka.

PN

A miskolci nemzetközi filmfesztivál első hétvégéjéhez igazítva tartották szombaton a Kvaterkát az Avason

Fotó: Vajda János

Leányfaluról érkezett Sebesi Kálmán és Sebesi Orsolya. Három napja szálltak meg Miskolctapolcán, és azt mondták, ez a program megragadta a figyelmüket, így szombaton délután csatlakoztak a kvaterkázókhoz. 

- Túrázni is voltunk Lillafüreden, aktív pihenéssel töltjük az időt, voltunk a Barlangfürdőben is, ez a program pedig nagyon jó esti kikapcsolódásnak tűnt – mondta Sebesi Orsolya. 

Horváthné Soroksári Tímea azt mondta, minden avasi boros programon szinte kötelező, hogy ott legyenek a férjével és a barátaival együtt.

- A közösségi portálon láttam meg most is, hogy lesz Kvaterka, és azonnal beindult a „riadólánc”, üzentem a barátoknak, hogy itt a helyünk! 

Reptérrel búcsúztak 

Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo az Avasi Bortanyán lépett fel. 

- Mindig készülünk erre, nekünk nagyon sokféle a repertoárunk a templomi koncerttől az időseknek, a nagyon fiataloknak szólókig, a klasszikusokig – kezdte Szécsi Viktória énekes. Szerinte az Avasi Kvaterka arról szól, hogy az emberek eljöjjenek, jól érezzék magukat, igyanak egy pohár finom bort és közben olyan zenét hallgassanak, ami kikapcsolja őket. - Nekünk egyfajta határidő is az Avasi Kvaterka, hogy egy új műsort létrehozzunk – tette hozzá Viktória.

- Az állandó rajongónknak is szeretnék megmutatni, hogy mindig meg tudunk újulni – folytatta Vihula Mihajlo gitárművész. - Erre a Kvaterkára is hoztunk új dolgokat, kicsit latinosabb dallamokat, amikben tudunk improvizálni is, és van egy argentin dalunk is, gitárszólóval – mondta Vihula Mihajlo. Meglepetéssel is készült a duó, Korda György és Balázs Klári által újra felkapott „Reptér” című számot akusztikus feldolgozásban játszották búcsúdalként az avasi pincék közönségének. 

Pincepoetika 

A Demján pince adott otthont a borozgatás mellett az irodalomi programoknak. Kortárs és klasszikus verseket mondott Fandl Ferenc, Elek Zsófia és Szopkó Panna és helyi szerzők olvasták fel saját műveiket. A miskolci slam poetry krémjéhez bárki csatlakozhatott, akinek volt szövege, és szívesen elő is adta.

Tiszteletadás 

Az avasi pincesor kínálata kapcsolódott a Cinefesthez, a miskolci filmfesztiválhoz. Szombaton este rövid megemlékezést tartottak az avasi temetőben, a Latabár család sírboltjánál. A magyar színjátszás egyik leghíresebb színészdinasztiája sok szállal kötődik a városhoz, a Miskolci Nemzeti Színházhoz és az Avashoz. A dinasztia alapítója, Latabár Endre Miskolcon lelt végső nyugalomra. A Latabár családi sírbolt felújított homlokzatát avatták fel a Szent György-hegy Alapítvány és a hegygazdák közreműködésével megvalósult projektben, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában