Útavató Mádon

2022.08.03. 14:30

Szőlőindákat formázó minták vezetnek a mádi házak kapujáig

Befejezték a Mád gerincét képező Rákóczi út felújítását.

Serfőző László

Virág Zsolt, Tatárka József, Koncz Zsófia, Héjj Dávid és Dévald István vágta át a szalagot a szerdai mádi útátadón

Fotó: Vajda János

Az avatószalagot szerdán vágta át dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő, Tatárka József mádi polgármester, Héjj Dávid, az Országos Beruházás Monitoring rendszer működtetéséért felelős kormánybiztos, Dévald István a Tokaj Fejlesztési Tanács ügyvezetője és Dr. Virág Zsolt a Magyar Kastélyprogram Kft. kiállítási szakértője.

A település önkormányzata 2017-ben ragadta meg az alkalmat, hogy kérelemmel éljen a Világörökségi Magtelepülések Pályázatánál. Sikerült érvényes kivitelezőt találni az első ütemre, így elindulhatott az eljárás. A másik ütemre a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács (TBFT) támogatásaiban láttak lehetőséget, így a Főtér – ahol a Hősök Emlékművét helyezték el -, és az út rekonstrukciója elérhető közelségbe került. 

A Rákóczi út felújítása térkövek lerakásával történt, mert – mint azt a polgármester megfogalmazta – ez előnyösebb az aszfaltnál vagy a betonnál. Ilyen-olyan meghibásodás esetén bármikor felbontható egy szakasz, a térköveket egyszerűbb felszedni és visszarakni – egyrészt. Másrészt autentikusabb burkolat. 

Az egyhangúság feloldása gyanánt kétféle színű térköveket használtak a teljes utcahosszon, az útalap világosszürke, amiben szőlőindákat imitáló, kacskaringós, vöröses csíkok futnak és a szárak mindegyike egy-egy lakás, épület kapujához kanyarodik be. A mintegy hatszázötven-milliós beruházáson túl épül, illetve átalakításon megy át az egykori tűzoltószertár, a helyén látogatóközpontot valósítanak meg, ugyancsak a TBFT támogatásának köszönhetően.

Az ünnepi beszédeket tartó meghívott vendégek felidézték, hogy az elmúlt években milyen fejlesztések történtek a községben, a pátriában, magában a történelmi borvidéken. Tatárka József emlékeztetett: száznegyvenkét hónapja vezeti a települést, amelynek nagy részét kellett megmenteni az enyészettől. Az, hogy mára nagyon sok épület, terület újult meg, az nem csak az önkormányzatnak, de magánembereknek, borászatoknak, egyáltalán a Mádon élőknek, az összefogásnak is köszönhető, mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában