Inkább a Volánra, mint a volán mögé!

2022.08.02. 17:30

Borbuszt indítanak Tokaj-hegyalján

A menetrendszerinti buszjárat a közeljövőben összeköti a történelmi borvidék településeit, lehetőséget biztosítva a borkóstolásra azon kirándulóknak, akik vonattal, vagy gépkocsival érkeznek a pátriába.

SFL

A borbusz első utasai

Fotó: SFL

A Tokaj-hegyaljára érkező turisták számára biztosít utazási lehetőséget az a „Tokaj Busz” elnevezésű járat, amelynek bevezetését sajtótájékoztatón jelentették be a tokaji vasútállomáson kedden. A menetrendszerinti buszjárat a közeljövőben összeköti a történelmi borvidék településeit, lehetőséget biztosítva a borkóstolásra azon kirándulóknak, akik vonattal, vagy gépkocsival érkeznek a pátriába.

Posta György tokaji polgármester köszöntőjét követően Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára adott részletes tájékoztatást a szolgáltatásról. Elmondta: az itt élők régi felvetését, igényét valósítják meg, amikor tömegközlekedéssel teszik elérhetőbbé Tokaj-hegyalját. 

– Valószínű, hogy azon látogatók is szívesebben jönnek majd a borvidékre, akik ugyan megtehetnék ezt gépkocsijukkal, de az autóvezetés miatt kimaradnak a borkóstolásokból. Tokajnak kiváló az összeköttetése az Intercity járatokkal a vasúti fővonalakon, a nagyvárosokban élők könnyen elérhetik a borok fővárosát, innen pedig buszokkal közelíthetik meg a borvidék településeit, pincészeteit. A járat augusztus 5-én rajtol, kísérleti jelleggel, pénteken az esti órákban, szombat-vasárnap egész nap, a nyári időszámítás végéig – mondta az államtitkár.

A Tokaj Busz Szerencs vasútállomásán kapcsolódik a MÁV járataihoz, onnan Rátka-Tállya-Mád-Bodrogkisfalud-Bodrogkeresztúr érintésével éri el Tokajt, innen folytatja útját Tarcal és Mezőzombor felé, kétórás menetrenddel, amire váltani lehet egynapos és hetvenkét órás jegyet 590, illetve 1 190 forintért. A jegyek nem csak a Tokaj Buszra érvényesek, de a teljes zónában minden vonatra és Volán buszra.

Jó bornak is kell a cégér

Dr. Koncz Zsófia a TIM miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő minden szempontból mérföldkőnek nevezte a megvalósítást. 

– Az ideérkezők tudnak minket - akik a térségben születtünk – megerősíteni abban, hogy gyönyörű helyen, a magyar történelem egyik fontos szeletén élünk. A magyar kormány kiemelt turisztikai térséggé nyilvánította Tokaj-hegyalját és Zemplént, a tömegközlekedésen kívül nagyon fontosok számunkra az utak is, szinte a teljes térségben megújulnak, kerékpárutak épülnek, fejlesztjük a vízi turizmust, szálláshelyeket. A Tokaj Busz program akkor lehet nagyon sikeres, ha az üzenetünk eljut az ország minden részére - hangsúlyozta Koncz Zsófia.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő hozzátette, a szolgáltatás olyan hullámot indít el Tokaj-hegyalján, aminek - reményei szerint – a haszonélvezői az idelátogató turisták és az itt élők lesznek. 

– A világ első zárt borvidékére roppant büszkék vagyunk, ám él a mondás, hogy a jó bornak is kell a cégér. Tudjuk, hogy kiváló boraink vannak. De erről az ország más borvidékein élőket is fel kell világosítani, mert verseny van a borvidékek között és mi ebben a versenyben lemaradtunk. Ezért is fontos az új szolgáltatás bejelentése – nyomatékosította mondandóját Hörcsik Richárd.

A sajtótájékoztatón a járat részleteiről beszélt még dr. Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója és Kruchina Vince a Volánbusz elnök-vezérigazgatója hangsúlyozva, hogy inkább üljünk a Volánra, mint a volán mögé!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában