Mérföldkő a miskolci közlekedésben

2022.08.05. 11:04

Átadták a tíz új elektromos autóbuszt Miskolcon - Fotókkal, videóval, frissítve

A legújabb fejlesztésű, modern buszok környezetkímélők, légkondicionáltak, alacsonypadlósok és elektromos töltésük hosszan tart.

NHK

A korszerű járműveket ott állítják majd szolgálatba, ahol a legnagyobb szükség lesz ezekre

Fotó: Vajda János

Az átadási ünnepség pénteken az MVK Zrt. Szondi utcai telephelyén volt. A legmodernebb technológiával rendelkező elektromos autóbuszok ott áll majd szolgálatba, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A légkondicionált szóló járművek részben kormányzati támogatásból kerülhettek Miskolcra és mérföldkőnek számítanak a nagyvárosi közlekedésben.

Fokozatos előre haladás

Nagy dolog ez a város számára – jegyezte meg Veres Pál, Miskolc polgármestere. A város élhetőbb, jobb környezet lesz mindenki számára. Ehhez hozzátartozik, hogy a levegő tisztább legyen. Komoly előrelépések voltak az elmúlt évtizedekben is ez ügyben. Jelenleg 75 gázüzemű busz közlekedik a városban és további hat beszerzése van folyamatban – ez energiatakarékosság és károsanyag-kibocsátás szempontjából is pozitív változást jelent. Szeretnék azt elérni, hogy a korszerűtlen dízel buszok már csak nagyon kevés számban legyenek jelen vagy teljesen eltűnjenek Miskolcon – tette hozzá a polgármester. A mostani beruházás részben – 70 százalékban – pályázati pénzből, 2,1 milliárd forint ráfordítással valósult meg, amelynek köszönhetően megérkezett a tíz BYD gyártmányú elektromos busz. Később a flottát újabb szóló buszokkal szeretnék bővíteni, illetve a korszerű járművek csuklós változatait is forgalomba állítanák, ha sikeres lesz az ezt szolgáló pályázatuk – hangoztatta Veres Pál.

Nemcsak zöld, magyar is

Az országos Zöld Busz Program jól halad és tovább folytatódik, hiszen versenyképessé és korszerűvé teszi a közösségi közlekedést az autókkal szemben – mondta Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára. Ez a projekt hazánk nagyvárosaival közösen valósul meg. A kormány együttműködik az önkormányzatokkal abban, hogy a tömegközlekedést megújítsák és fejlesszék. A pályázati konstrukció lehetővé teszi, hogy a régi elavult autóbuszokat korszerű, nulla károsanyag-kibocsátású elektromos, alacsonypadlós, légkondicionált autóbuszok váltsák fel.

A most átadott autóbuszokat zömében már Magyarországon gyártotta le a kínai cég, komáromi üzemében. Tehát nemcsak zöld, hanem magyar is a flotta, amely Miskolcon forgalomba állt – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette: ennek a tíz elektromos busznak az esetében évente 658 tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás Miskolcon és az éves üzemanyag megtakarítás is tíz milliókban mérhető.

Tetszetős és biztonságos

Miskolc 2016-ban Magyarország legnagyobb CNG flottáját szerezte be és üzemelteti, már ezzel is megfelel az Euro 6-os környezetvédelmi követelményeknek – emelte ki Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója. Azonban 2050-ig a karbonsemlegesség elérése a cél, addigra a városi forgalomból kivezetik valamennyi dízel buszt, melyek helyett a meglévő gázüzemű, illetve elektromos buszok közlekednek majd, valamint a villamosok. Az idén 125 éves évfordulóját ünneplő városi villamos hálózat Miskolc közösségi közlekedésének egyharmadát adja – tette hozzá a vezérigazgató. Az új elektromos járművek külsőleg és belsőleg is megfelelnek a vállalat design-jának. A töltésüket tíz töltőoszlop biztosítja majd éjszakánként. Hiszen a kedvező fogyasztásnak köszönhetően a teljes napi igénybevételt kibírják így – hangsúlyozta Demeter Péter.

A sajtótájékoztató után a vendégek ki is próbálhatták az elektromos buszokat, melyek az épülő Y-híd mellett haladtak el, illetve érintették a Vörösmarty utcán a készülő turbó körforgalmat is. 

A napokban az utazó közönség is használatba veheti majd a város különböző pontjain az új járműveket.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában