Állatmentés

2022.07.09. 17:00

Szépen cseperednek a sünik Mályiban

Az egy hónapos állatok már önállóak lehetnek, nem szükséges befogadnunk őket.

DA

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

Négy kis süni cseperedik a Mályi Madármentő Állomáson június vége óta. Az anyukájuk valószínűleg elpusztult, amiről a természetvédők trükkös módszerrel bizonyosodtak meg. 

„Múlt héten, egy délután felhívtak bennünket, hogy pici sünik bóklásztak nappal az egyik ház portáján, a tűző napon. Megkértük az ott lakókat, hogy azon a sarkon, ahol a sünik mozognak, szitáljanak szét lisztet, és tegyenek ki macskaeledelt. Már akkor sejthető volt, hogy a mamát baleset érhette, de meg akartunk róla bizonyosodni – olvasható a Mályi Madármentő Állomás közösségi oldalán. – A lisztben lehetett volna látni a lábnyomokat, de se lábnyom nem volt, se a macskaeledelhez nem nyúlt senki. Másnap ismét előmásztak a sünik, keresve az anyjukat a tűző napon és a forróságban. A kimentésük mellett döntöttünk, és amikor átvettük őket, már hangosan csipogtak az éhség miatt. Mind a négy sünike bőségesen evett, aztán teli pocakkal lepihentek. Csirkemellpéppel, tojással és lisztkukaccal tápláljuk őket. Tejet tilos nekik adni. A kánikulában kaptak egy kis hűsítő permetet, mert nekik is nagyon melegük volt.” 

Nem szállít almát a hátán 

– Mivel a keleti sün védett állat, először mindig a kormányhivatal természetvédelmi főosztályának vagy az illetékes nemzeti parknak a véleményét kell kikérni a mentéssel kapcsolatban. Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a csöppségek árvák, ne érjünk hozzájuk! Mint, ahogy minden más emlőskölyöknél, ha az anyja megérzi rajtuk az emberszagot, akkor otthagyja őket – hívta fel a figyelmet Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – A még csukott szemű, szopós sünik túlélési esélye fogságban csekély, de megpróbálkozhatunk tápszerrel. Higiéniai okokból kartondoboz helyett inkább ketrecbe helyezzük el őket, és tegyünk alájuk almot! Egy tálkába adjunk nekik vizet inni! Amikor már nagyobbak, naponta alumíniumtasakos vagy száraz, jó minőségű macskaeledelt ­ehetnek. A mesekönyvek gyakran almával a hátán ábrázolják a sündisznót, ami csak hiedelem, mert ragadozó állatról van szó.

(A borítóképen: Süni, teli pocakkal | Fotó: Mályi Madármentő Állomás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában