Legyen résen!

2022.07.30. 12:00

Jó tűzifát akar? Ezt olvasnia kell, ha nem akarja, hogy becsapják!

Visszaélésekre figyelmeztet a tűzifa beszerzésnél a szaktárca és a Nébih.

ÉM

Fotó: Shutterstock

A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben számottevő segítséget nyújt a Nébih Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala. Erről az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih adott ki tájékoztatást.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak. A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba. A Nébih-ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el. Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifa hirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék.

Intő jelek

A legfontosabb, hogy a vevők ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljanak, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébihnél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik. Ha van ilyen azonosító, fontos ellenőrizni a számot a Nébih honlapján. Kiemelték, hogy a telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.

A vevőknek azt javasolják, ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján, tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át, lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát, soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek. Felhívják a vevő figyelmét arra, hogy legyenek nagyon óvatosak, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett ugyanis nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni.

Így tároljuk!

A szakemberek arra kérik a vásárlókat, hogy ha frissen kitermelt faanyagot vettek, igyekezzenek minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (például kazánházban) előszárítják. Száraz fával akár 30 százalékot is lehet spórolni fűtéskor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában