PET kupa

2022.07.31. 17:00

Idén nyolcvanhat kilométeren lélegzik fel a Tisza

A cigándi Tisza-parton elhelyezett, úgynevezett palackorrú lebegő kikötő avatásával vette kezdetét az idei, immár tizedik Tiszai PET Kupa.

BSZA

A PET Kupa indulása Cigándnál

Fotó: BSZA

A bodrogközi város csapata a kezdetektől csaknem minden alkalommal képviseltette magát a Tisza különböző szakaszait érintő PET Kupákon. Oláh Krisztián polgármester lapunknak elmondta: korábban egy kicsit szégyellték is, hogy nem ők találtak ki egy olyan akciót, amely a folyó-menti településeket érinti a legjobban. Furának is találták, hogy budapesti emberek jönnek önzetlenül, önkéntesként segíteni a helyiek egyik legfontosabb problémáján, elvégezni a Tisza hulladékmentesítését. Hozzátette: azt, hogy a jubileumi PET Kupa éppen Cigándról indult el, szimbolikus jelentőségűnek nevezte és – mint mondta - nagyon hálásak az újrahasznosított műanyagból készült palackorrú lebegő kikötőért, amelyet ajándékba kaptak a verseny szervezőitől. Reményeik szerint az nagy lökést ad majd a környékbeli evezős vízi életnek – közölte. 

Az eseményen Gyenes Károly a PET Kupa örökös PET Kalauza, egyik ötletgazdája, természetfilmes felidézte: Tokaj közelében, partifecskéket filmezett a Természetfilm.hu Egyesület stábja, amikor először találkoztak a folyót és annak ártereit beterítő PET-palack áradattal, ahogy a főleg határon túlról érkező szennyezés tonnaszámra öntötte el a Tiszát. Ekkor merült fel bennük, hogy tenni kellene valamit és 2013-ban négy PET halóval indult el az első PET Kupa. Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója kifejtette: idén 12 csapat vállalkozott rá, hogy részt vegyen az augusztus 6-ig tartó versenyen. A PET palackokból épített hajókat kenusok kísérik. Az idei versenyen mintegy kétszázan vesznek részt, ők teljesítik a Cigánd és Tiszadada közötti, 86 folyamkilométeres szakaszt. A versenyigazgató szerint a legizgalmasabb résznek az ígérkezik, amikor Tiszalöknél a vízerőműnél átzsilipelnek majd a PET hajók. 

Újrahasznosítás

2013 óta összesen 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát, a Tisza-tavat és a Bodrogot a PET Kupa szervezésében. 

A vizekből kinyert műanyag hulladék jelentős részét újrahasznosítják. 

Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: az évek során a PET Kupából szépen kifejlődött több olyan mellékprojekt, amely lendületet adott különböző hazai újrahasznosítási folyamatoknak. Hozzátette: a PET Kupa maga is belefogott ilyen tevékenységbe. Több éves, hazai és külföldi cégek bevonásával lezajlott fejlesztői munka eredményeként készülhetnek ma már a vizekből kiszedett műanyagok hulladékokból például lebegő kikötők, csónakok, kajakok, ami nagyszerű dolog – értékelte. Kiemelte: nagyon sokat segít az is, hogy a PET Kupa üzenete a különböző kommunikációs csatornákon keresztül rengeteg emberhez jut el. 

Molnár Attila Dávid, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke, kifejtette: tíz éve nem tudták volna elképzelni, hogy amit mára elértek, az mind megvalósul. Tíz év múlva viszont azt szeretnék, hogy a PET Kupa már csak egy evezős túra legyen, mert nem lesz a folyón hulladék. Hozzátette: a most érintett folyószakaszt már többször kitakarították, így büszkeséggel tölti el őket, hogy lesznek olyan árterek, amelyeket korábban megszabadították a hulladéktól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában