Nemzetközi szakmai konferencia

2022.06.21. 11:00

Uniós szinten is meg kell védeni a polgárok jogait és érdekeit

A projekt célja, hogy egyfajta utat is mutasson arra, hogyan lehet a közös érdekeket, az európai polgárok érdekeit a legjobban képviselni.

ÉM

Forrás: Ádám János

Nemzetközi szakmai konferenciát rendeztek a Miskolci Egyetemen az Állam- és Jogtudományi Kar és az Országos Bírósági Hivatal szervezésében. A program az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelméről szól, különös tekintettel a közigazgatási és büntetőeljárás keretén belül folytatott nyomozásokra, az OLAF, az Europol és az EPPO tevékenységére. Erről Farkas Ákos, a projekt menedzsere beszélt a Miskolci Egyetemen, aki elmondta, hogy „ez a program nem előzmények nélküli, hiszen 2018 és 2019 között hasonló témában, ugyancsak az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal támogatásával szerveztük meg konferenciánkat, amelynek eredményét egy angol és egy magyar nyelvű kötet is tartalmazza”. 

A tudomány ünnepe is 

„Minden szakmai konferencia a tudomány ünnepe és visszaigazolása annak a munkának, amit az egyetemen folytatunk” – hangsúlyozta Horváth Zita, az egyetem rektora. Beszélt arról is, hogy tavaly volt 40 éve annak, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar megalakult. Visszatekintett selmecbányai hagyományokra és 1949-re is, amikor 3 műszaki karral indult el az egyetem Miskolcon. „Azok a társadalmi, gazdasági és kulturális változások, amelyek a 80-as évektől Magyarországon megjelentek, igényt mutattak arra, hogy a műszaki területeket humán területekkel is bővítsük, így az elsők között alakult meg 1981-ben a jogi karunk” – ismertette Horváth Zita. 

„Ezek a nemzetközi kutatási projektek eddig is, és az elkövetkezendőkben is a kar intézményi fejlesztési tervének kiemelt fókuszpontjai, hiszen ezek mind hazai, mind a nemzetközi színtéren mutatják a kar elismertségét” – hangsúlyozta Csák Csilla, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja. 

Az unió sem önmagáért való, az uniós polgárokért kell dolgoznia

- Polt Péter

Egy 20 évvel ezelőtti, a Miskolci Egyetemen rendezett szakmai tanácskozásra emlékezett vissza Polt Péter legfőbb ügyész beszédében. „Akkor Magyarország még nem volt tagja az Európai Uniónak” – idézte fel a Legfőbb Ügyészség vezetője. „Akkor Miskolcon került először szóba az Európai Ügyészség mint lehetséges védelmezője az uniós pénzeknek. Erről akkor még nem volt más, csak egy tudományos elképzelés, azonban jól mutatja mindez a gondolkodás fejlődését, hogy most, 20 évvel később immár intézményesített formában ismét elő fog kerülni ez az intézmény és ez a téma. Azonban nem az intézmény a legfontosabb, hanem az, ami akkor is megfogalmazódott, hogy meg kell védeni a polgárok jogait és érdekeit, mert az unió sem önmagáért való intézmény, hanem az uniós polgárokért kell hogy dolgozzon” – hangsúlyozta Polt Péter. „Ez a projekt azért született, hogy gondolatébresztőként, az ismeretek cseréjéül szolgáljon, és egyfajta utat is mutasson, hogy hogyan lehet a közös érdekeket, az európai polgárok érdekeit a legjobban képviselni” – húzta alá.

(A borítóképen: Polt Péter szerint nem az intézmény a legfontosabb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában