Programajánló

2022.06.24. 20:00

Izgalmas programok várják a látogatókat Tardonán és Mályinkán

Éjszakai túrán járhatják be a látogatóközponthoz tartozó új Vadrózsa tanösvényt a vállalkozó kedvűek.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Színes programsorozattal várják a következő két hétvégén a Tardonára érkezőket. Részük lehet múzeumlátogatásban, éjszakai túrában és egy héttel később a Délutáni Forgatagban, amelyet falunap jelleggel szerveznek. A két rendezvény közötti héten pedig történelmi gyermektábort tartanak tardonai és mályinkai gyerekeknek.

Éjszakára kinyitnak 

A június 25-ei Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódóan Tardona és Mályinka között éjszakai túrát hirdettek meg furfangos feladatokkal. A séta az újonnan kialakított, 7 kilométeres Vadrózsa tanösvényen megy végig 21 órától a Jókai Mór Emlékszoba és Tájháztól indulva. Mindez az új mályinkai Ökoturisztikai Látogató Központ megnyitásához kapcsolódik, amely szombaton egész éjszaka nyitva tart. Az eseményen Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője is jelen lesz – tudtuk meg Pál Lilla néprajzkutató, muzeológustól, a tardonai polgármesteri hivatal turisztikáért és kultúráért felelős referensétől.

Az esti rendezvényen a rendhagyó kézművesprogramokba már 18 órától bekapcsolódhatnak az érdeklődők egészen 22 óráig. A tájházban petróleumlámpás tárlatvezetést indítanak, és ki lehet próbálni a múzeumi tárgyakat. Lesz bodzasípfaragás, mosás mángorlóval, darálás kézi darálóval és csigatészta-készítés. A kirándulás éjféli eredményhirdetése után negyed 1-től a Főnix tűzzsonglőrcsoport ad műsort, majd háromnegyed 1-től Juhász Marcell koncertezik. Az eseményre szombat délig lehet regisztrálni a [email protected] e-mail-címen.

Forgatag is lesz 

Egy héttel később, 2022. július 2-án, szombaton 14 órától pedig a Délutáni Forgatagra hívogatják a kikapcsolódni vágyó családokat. Gyermekműsorral, arcfestéssel és óriáscsúszdával készülnek a szervezők. Este fél 7-től a Dobi házaspár ad operett- és mulatós műsort, Kocsis Tibor énekel. Ezt követően tábortűzgyújtással egybekötött tűzzsonglőrshow lesz, ami a Meridián együttes éjszakába nyúló szabadtéri báljába torkollik – olvasható Tardona község közösségi oldalán.

Tardona és Mályinka az új, közösen kezelt látogatóközponttal szeretné erősíteni a kapcsolatát.

Régi földvárat tártak fel 

– Ugyanabból a pályázati forrásból valósult meg a Jókai Emlékszoba és Tájház fejlesztése Tardonán és a mályinkai Ökoturisztikai Látogató Központ építése. Az előbbi március 15-én nyílt meg, az utóbbit – amely egy teljesen új kiállítóhely – pedig szombaton adjuk át – tájékoztatott Pál Lilla muzeológus. – A látogatóközpont a Bükk hegység élővilágát mutatja be, illetve a hagyományos erdészeti mesterségeket. Úgymint a faszénégetés, mészégetés, hamuzsírfőzés, favágás. A tárlat megjeleníti a mályinkai farkasember legendáját, és bemutatja a térség legfontosabb régészeti leleteit. Többek között a dédesi várat, amelynek területén feltártak egy még régebbi, őskori földvárat és egy vaskori csata helyszínét.

A borítóképen: A tardonai tájházban is lesz tárlatvezetés. Fotó: ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában