Miskolc

2022.06.03. 07:00

Gasztrocentrummá alakítják a kiliáni volt Otthon éttermet

A meglévő oktatóhelyet külsőleg és belsőleg átalakítják, és a konyhatechnológiát is cserélik.

Szaniszló Bálint

Forrás: Ádám János

Első ágazati képzőközpontját a turizmus-vendéglátás területén hozza létre a Miskolci Szakképzési Centrum. A gyakorlati oktatást igénylő feladatvállalás a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati központjában, a Kilián-Délen található egykori Otthon étteremben ölt testet. Az Otthon étterem e célra épül újjá. A beruházás pályázati támogatással, mintegy 280 millió forint ráfordítással jön létre. 

Fontos szerepe lesz 

A Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) – az elmúlt időszak sikeres fejlesztései ellenére is – csak részben tudja kiszolgálni a területi gazdasági szereplők igényeit, pedig a duális szakképzési rendszer az országos átlagnál magasabb színvonalon működik itt. A turizmus-vendéglátás területén egymás mellett működő vállalkozások és képzőhelyek nem tudják a közelségből adódó szinergiákat kihasználni, ami magasabb hozzáadott értékhez, jobb elhelyezkedési mutatókhoz és integráltabb szolgáltatásokhoz vezethetne. A turisztikai és vendéglátó-vállalkozások nagy része munkaerő-problémákkal küzd, nehezen tudja betölteni az üres álláshelyeket, az új munkatársak esetén komoly hiányosságokat tapasztalnak szakmai ismereteik és kompetenciáik terén. 

Hogy ezen a szakképzésben javítani lehessen, több szempontot figyelembe kell venni. Így fejleszteni kell a gyakorlati képzés infrastrukturális feltételeit; több vállalkozás számára lehetőséget teremteni a részvételre a duális képzésekben és támogatni a szakmai vagy adminisztratív követelmények teljesítését, erősíteni kell a résztvevők motiváltságát, az önálló munkavégzés képességét, valamint a személyes és társas kompetenciákat, illetve fejleszteni kell az iskola és a vállalkozások szakmai kapcsolatát, megteremteni az intézményes feltételeit annak, hogy az oktatók szakmai tudásukat aktuális szinten tudják tartani. Ezeket a célokat szolgálja az a projekt, amelynek segítségével a gyakorlati oktatóhely is megújul. 

Ezer tanuló számára 

A centrum iskoláiban majd ezer tanulót segít a későbbiekben a beruházás a középiskolás és felnőttkorosztályból. Egy olyan képzőhely jön létre, melyet az MSZC mellett több gazdálkodó szervezet működtet. Az ágazati képzőközpont feladata a szakirányú oktatás szervezése, megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása. A fejlesztés a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola tankonyháját érinti Miskolcon a Könyves Kálmán utca 4. szám alatt mintegy 870 négyzetméteren. 

Felszolgálói terem is lesz 

A meglévő oktatóhelyet külsőleg és belsőleg átalakítják, és a konyhatechnológiát is cserélik. A projekt része a burkolatok és nyílászárók cseréje, az elektromos hálózat, az épületgépészeti rendszer, a vízhálózat és szennyvízhálózat, a fűtési rendszer megújítása, festés. 

Az átalakítás érinti a tankonyha mellett a konyhai kiszolgálóhelyiségeket, a raktározást, az előkészítőket is. Bontással pedig a földszinti épületrészben tágas, nagy méretű felszolgálói terem alakul ki. A belső rekonstrukciót az udvaron új járdaszakaszok kialakítása egészíti ki, homlokzati hőszigetelés is lesz, és az épületet akadálymentesítik. A Miskolci Gasztrocentrum várhatóan október végén kezdi meg működését.

(A borítóképen: A tervek szerint őszre készül el a beruházás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában