Természetvédelmi projekt

2022.05.20. 18:00

Madárbarát települések kerestetnek Borsodban is

A pályázat során kapott eszközöket további öt évig kell működtetni.

ÉM

Fotó: Hoványi Péter

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Közösen a természetért című projektje keretében az évtizedek óta futó lakossági Madárbarát kert program sikerére alapozva pályázatot hirdet önkormányzatok részére, Madárbarát település mintaprojektek megvalósítására. 

Rossz tendencia 

A 21. század elejére az emberi civilizáció ijesztő és már veszélyes mértékben tette tönkre a természeti környezetet. Fajok halnak ki, élőhelyek semmisülnek meg. A klímaváltozás hatásait napi szinten érezzük a saját bőrünkön. Közös érdekünk és egyben feladatunk, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk. Ennek a cselekvésnek több szintje van, de a legfontosabb döntések a lakásokban és a helyi közösségekben, a településeken dőlnek el, éppen ezért a Madárbarát település minta­projektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére, és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök (odúk, odútelepek) kihelyezve. 

A nyertes önkormányzatok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől településenként egymillió forint értékben madárvédelmi, természetvédelmi eszközöket kapnak, továbbá egy Madárbarát mintakert tanösvényt és kétéves szaktanácsadást. 

Pályázati feltételek 

A pályázatban két-két (összesen tíz) települést választanak ki népességszámok szerinti településtípusonként (500 fő, 501–1500 fő, 1501–5000 fő, 5001–100 ezer fő népességig, települések egy kisebb településrész kijelölésével, illetve budapesti kerületek 100 001 fő felett). A pályázó vállalja, hogy nyertes pályázat esetén a pályázatban kapott eszközöket elszállítja és saját hatáskörben, de az MME szakmai támogatásával az eszközöket a pályázatban megjelölt területre kihelyezi egy hónapon belül. 

Ötéves működtetés 

A pályázó vállalja továbbá, hogy nyertes pályázat esetén a pályázat során kapott eszközöket a 2 éves pályázati periódus után 5 évig működteti és karbantartja (2024–2029). Ebbe beletartozik az etetők december 1. – március 31. közötti időszakban történő működtetése és az odúk takarítása is. További részletek és a pályázati űrlap az MME oldalán érhető el (https://www.mme.hu/madarbarat-telepules-mintaprojekt-palyazati-kiiras). 

(A borítóképen: Megfelelő terület kialakításával közelebb vonzhatjuk őket | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában