Együttműködés

2022.05.10. 14:00

Jó példa lehet a Ruhr-vidék fejlődése

Az oktatás és a kutatás területén is folytatódik az együttműködés a Miskolci Egyetem és a németországi Dortmundi Műszaki Egyetem között.

ÉM

Forrás: Miskolci Egyetem

Fotó: VEGH CSABA

A logisztikára épülő kapcsolat több mint 40 éves a két intézmény között. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány – az egyetem fenntartó alapítványa – további lehetőségeket lát az infrastrukturális fejlesztések és a kutatás területén, miután a két egyetem közötti megállapodás újabb öt évre biztosítja az együttműködést. A németországi Ruhr-vidék hasonló kihívásokkal néz szembe, mint Észak-Magyarország, ezért a Miskolci Egyetemet értékes partnernek tekinti a Dortmundi Műszaki Egyetem mind a tudomány, mind az oktatás szemszögéből nézve – olvasható abban a közleményben, amelyet a német egyetem adott ki az együttműködés kapcsán.

Európában is ismert 

– A logisztika a német gazdaságban kiemelt szerepet játszott. Az együttműködésünk pedig hozzájárult ahhoz, hogy a Miskolci Egyetemen indult el először hazánkban a logisztika oktatása az 1980-as évek közepén – emelte ki Tamás Péter, a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetének igazgatója, egyetemi docens. – Nagyrészt ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy napjainkban a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete a hazai felsőoktatás területén a legmeghatározóbb, és Európában is számontartott. Egyetemünk Logisztikai Intézete lesz a magyar felsőoktatásban kialakítandó Logisztikai Kompetencia-központ Hálózat vezetője. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány által is támogatott Tudományos és Innovációs Park projektben a tervek szerint az egyetem területén egy közel 3 ezer négyzetméteres új épületet alakítunk ki a hazai és a nemzetközi vállalatok logisztikai kutatási igényeinek kielégítésére – ismertette. A Ruhr-­vidék, ahol a tradicionális nehézipart felváltotta számos modern iparág, térségünknek is hasznos tapasztalatokkal szolgálhat az intézet­igazgató szerint is. 

A megváltozott gazdasági körülményekhez új iparágakkal alkalmazkodtak

- Tamás Péter

– A Ruhr-vidék fejlődésének növekedését eredményezte, hogy a megváltozott gazdasági körülményekhez új iparágakkal alkalmazkodtak. Ez jó példa lehet Észak-Magyarország számára. A dortmundi egyetem alapítója a Ruhr Klaszternek, amely nyitott abban, hogy közösen adjunk be különböző európai uniós pályázatokat.

Együttműködésben 

– Több mint négy évtizedes kapcsolat áll fenn a Logisztikai Intézet és a Dortmundi Műszaki Egyetem Anyagmozgatási és Raktározási Tanszéke között – hangsúlyozta Illés Béla egyetemi tanár. – A Logisztikai Intézet több kollégája dolgozott már Dortmundban, rendszeresek voltak a magyar–német hallgatói cserék, és konferenciákat is szerveztünk „Dortmundi beszélgetések a logisztikáról” és „Miskolci beszélgetések a logisztikáról” címmel. Az oktatási és kutatási kapcsolatnak köszönhetően került Miskolcra az egykori Bay Zoltán Intézet Logisztikai Kutatóintézete. Erős német kapcsolati rendszer jött létre a logisztika területén, amely több német egyetemet, céget, valamint a Fraunhofer-hálózat logisztikához kapcsolódó bizonyos elemeit is magában foglalja. A cserekapcsolatokban részt vevő több száz magyar és német egyetemi hallgató tovább erősítette és kiszélesítette a szakmai együttműködést, amelyben közös kutatási projektek, diplomatervek, doktori fokozatszerzések és konferenciák valósultak meg. A logisztika területén elért eddigi eredményeink azt bizonyítják, hogy az egyetemünk kiemelt kapcsolatot jelent a dortmundi egyetem számára – hangsúlyozta Illés Béla.

Dortmundból nézve 

Szakmai és személyes szinten is intenzívebbé válik az együttműködés, a két intézmény közötti együttműködési megállapodás mellett pedig az Európai Unió Erasmus+ programja további lehetőségeket kínál. Ez is olvasható a Dortmundi Műszaki Egyetem sajtóirodájának közleményében, amely szerint a logisztikai kutatást nemzetközi kon­textusban kell kezelni, mivel a logisztika a dolgok világszerte történő hatékony mozgatásának és összekapcsolásának a tudománya, amely egy újabb öt évre előretekintő együttműködés keretét adja. 

A németországi egyetem az Észak-Magyarország kérdésére úgy fogalmazott: az észak-magyarországi régió jelentős elmozdulás előtt áll a nehéziparról a digi­talizáltabb, szolgáltatásorientáltabb gazdaság felé. De a fenntarthatóság kérdése is egyre nagyobb figyelmet kap, melyben az európai országokra, régiókra és intézményekre, így a Miskolci Egyetemre és a Dortmundi Műszaki Egyetemre is komoly feladat vár. A németországi Ruhr-vidék hasonló kihívásokkal néz szembe, mint Észak-Magyarország, ezért a Miskolci Egyetemet értékes partnernek tekintik mind a tudomány, mind az oktatás szemszögéből nézve. 

„A közös erőfeszítések legfőbb haszna, hogy tanulunk egymás legjobb gyakorlataiból. Ebben az értelemben mindkét intézmény tanulhat és profitálhat. A tudományos kutatás alapja a nemzetközi eszmecsere. A személyes tapasztalatok elősegítik a szakmai együttműködést. A kölcsönös kutatásokat pedig tovább erősítheti, ha meghívjuk egymást expókra, kongresszusokra. A Dortmundban évente megrendezett fontos eseményen, a Jövő Logisztikai Kongresszusán a miskolci delegáció minden évben képviseli a hazai logisztikai kutatást” – áll a Dortmundi Műszaki Egyetem közleményében.

(A borítóképen: Illés Béla és Tamás Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában