Adomány

2022.04.02. 17:30

„Segíteni is jól kell tudni!”

Sokkal jobb, hogy mi adhatunk, mint ha mi szorulnánk segítségre, fogalmazott a kormánymegbízott.

HE

Forrás: Bujdos Tibor

Tartós élelmiszereket, tisztálkodási és tisztítószereket, gyermekápolási termékeket gyűjtöttek az Ukrajnából menekült emberek számára az elmúlt időszakban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkatársai. Az adományokat dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott adta át pénteken az ITC-székházban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselőjének, Tóth-Simon Károlynak, hogy eljuttassák azokat a leginkább rászorulók részére. 

 

Dr. Alakszai Zoltán hangsúlyozta: lakosságarányosan Magyarországra érkezett a legtöbb menekült Ukrajnából, és megyénkben is komoly összefogás alakult ki a megsegítésükre. 

 

– Úgy döntöttünk, hogy adományainkat a karitatív szervezeteken keresztül juttatjuk el a legjobb helyre, mert így biztosan ott tudunk segíteni, ahol arra a legnagyobb szükség van. Segíteni is jól kell tudni! – fogalmazott a kormánymegbízott. Emlékeztetett: nem ez az első kormányhivatali adománygyűjtő akció. Karácsonykor közel ezer cipősdoboznyi ajándékot ajánlottak fel a kollégák rászoruló gyermekeknek. Most ismét figyelemre méltó mennyiség gyűlt össze a szükséges termékekből, és ezt a munkát a jövőben is folytatják. – Azt látjuk, hogy sajnos a mostani ukrán helyzet nem rövid távú kihívás, ezért folyamatosan készen kell állnunk, hogy segítsünk. Köszönettel tartozunk azoknak a karitatív és civil szervezeteknek, egyházaknak, önkormányzatoknak, cégeknek és a magánszemélyeknek, amelyek és akik szívükön viselik a háború elől menekülő családok sorsát. Sokkal jobb, hogy mi adhatunk, mint ha mi szorulnánk segítségre – fogalmazott a kormánymegbízott. 

 

Éjt nappallá téve 

 

Tóth-Simon Károly, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális koordinátora, miután megköszönte a kormánymegbízottnak a felajánlást, jelezte: a karitatív szervezetek ezekben a hetekben éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a folyamatosan érkező adományok a lehető legjobb helyre kerüljenek. Igyekeznek helytállni a határon, ahol fogadják a menekült embereket. Azonban az ország belsejében is komoly munka hárul a szervezetekre, hiszen nagyon sok menekült nemcsak egy-két éjszakára érkezik hozzánk, hanem hosszabb időre. Számukra szállást, élelmet, ellátást kell biztosítani. Sok család azt sem tudja, hogy egyáltalán vissza tud-e térni az otthonába, és ha igen, azt mikor teheti meg. 

– A most felajánlott adományok is rendkívül hasznosak, hiszen a menekülő emberek ezeket nem tudták magukkal hozni, és a tartalékaik is elfogy­tak a háború kitörése óta. A munkatársaink pedig, akik között sok szociális munkás van, mentorálják a családokat. Igyekszünk integrálni őket a társadalomba, munkahelyhez segítjük őket, a gyerekeket óvodai és iskolai ellátáshoz, de kikapcsolódásra alkalmas programokat is szervezünk, és fontosnak tartjuk a traumatizált emberek mentális támogatását is – sorolta a regionális koordinátor.

 

(A borítóképen: Alakszai Zoltán és Tóth-Simon Károly az adományokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában