Megyei közgyűlés

2022.04.28. 07:45

A közbiztonságot értékelik és díjazzák a megyegyűlésen

Szent György napjához kötődően a mai megyei közgyűlésen átadják a megye közbiztonságáért és tűzbiztonságáért díjakat.

Szaniszló Bálint

Fotó: Markovics Gábor

A megyénkben működő rendőrség tevékenységét jelentős mértékben alakították, befolyásolták a koronavírus-járvány miatti intézkedések és az azzal kapcsolatos rendvédelmi feladatok ellátása.

A megyei rendőrök bűnmegelőzési tevékenységét például jelentősen befolyásolták a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések, így a különböző rendezvényeken, iskolai és egyéb oktatásokon, nyílt napokon való személyes jelenlét tavaly nyár közepéig központilag eleve fel volt függesztve, kizárólag az online módon történő kommunikáció volt engedélyezett. A megyei főkapitányság értékelése szerint a célirányos, veszélyhelyzetekre koncentráló programok így is elérték a célközönséget.

Veszélyhelyzettől terhelten

A megyei közgyűlés csütörtöki ülése tárgyalja a megye közbiztonságának helyzetéről szóló rendőrségi beszámolót. A széles körű anyagban szentelnek teret az említett bűnmegelőzésnek, amellyel mindenekelőtt az állampolgárokat és közösségeiket sértő vagy veszélyeztető bűncselekmények csökkentése a cél, ami fokozza a bizalmat, ösztönzi a közös fellépést és alkalmas eszköz a bűnözéstől való félelem mérséklésére és a biztonságérzet növelésére.

Karantén-ellenőrzésből jeles

Speciálisan a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendőri feladatok ellátása is jelentős terhet helyezett a kapitányságokra. A kötelezően előírt maszkhasználatot a közterületeken, a közösségi közlekedési eszközökön, valamint a kereskedelmi egységekben is rendszeresen ellenőrizte a rendőri állomány.

Kiderült, hogy a Házi Karantén Rendszerben lévő személyek felügyeletében országosan a legjobb eredményeket érte el a megye. Mind számában, mind arányaiban a megyében volt a legtöbb karanténban lévő személy – szám szerint 8653 –, aki regisztrált az applikációs programba. Ennek nagyon nagy jelentősége volt a közterületi rend­őri munka hatékonyságában, hiszen a karanténszabályok betartását a program ellen­őrizte, külön személyes ellen­őrzésekre ezekben az esetekben már nem volt szükség.

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésének – a beszámoló meghallgatásán túl – ünnepélyes momentumai is lesznek, hiszen – a közelmúltbeli Szent György-naphoz kapcsolódva – átadják az idei Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért díjakat.

Más lett a frakcióvezető

Más napirendi pontok mellett szó lesz még Gúr Nándor képviselő tanácsnokká választásáról. A frakción belüli megállapodás értelmében a jobbikos Farkas Péter Barnabás április 1-jei hatállyal lemondott a Jobbik–MSZP–Momentum–Mindenki Magyarországa Mozgalom frakcióvezetői tisztségéről. Utódja az MSZP-s Gúr Nándor, aki így egyben a testület tanácsnoka is lesz.

(A borítóképen: A kötelező maszkviselés ellenőrzése is a rendőrök feladata volt. Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában