Beruházás

2022.03.23. 16:02

Tiszaújváros a régió vegyipari fővárosa lesz

Letették az új tiszaújvárosi propilénüzem alapkövét, amely forradalmasítja a vegyipari alapanyag-gyártást.

Forrás: Vajda János

A Mol Petrolkémia Zrt. 65 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással propilénüzemet épít Tiszaújvárosban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyár alapkőletételi ünnepségén.
 

A tárcavezető elmondta, hogy a 2024. végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez. Kiemelte azt is, hogy ez az idén bejelentett második legnagyobb beruházás Magyarországon, de a legnagyobb, amelyet magyar cég hajt végre. Rámutatott, hogy a cég hosszú távú működőképességét garantáló fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így évente mintegy 40 ezer tonna széndioxid kibocsátását előzhetik meg, és a technológiai szennyvízkibocsátás szintje is közelít  a nullához.
 

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a 95 ezer embernek munkát adó magyar vegyipar termelési értéke tavaly 42 százalékkal nőtt, s így megközelítette a 8000 milliárdot forintot, míg a bővülés mértéke idén januárban 44 százalékos volt.
 

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója jelezte: a Mol Petrolkémia Zrt. új propilén üzeme százezer tonna propilént állít majd elő, így jelentős mértékben fedezi a Mol vegyipari alapanyagigényét, és növeli a vállalat önellátását.
 

Hatalmas előrelépés
 

„Ez az üzem biztosít majd propilént az épülő poliol komplexumnak is, amellyel Tiszaújváros a régió vegyipari fővárosává lép elő. A két üzem megépítése összességében több ezer embernek ad munkát, és hosszú távon is versenyképes munkahelyeket teremt – jelentette ki.

Hozzátette: az új propilén üzem megépítése szervesen illeszkedik a Mol-csoport frissített Shape Tomorrow 2030+ stratégiájába, hiszen a fejlesztés segítségével  a vállalat fokozatosan növelni tudja a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát. A Mol-csoport a következő években mintegy 4,5 milliárd dollárt fordít olyan beruházásokra, amelyek Tiszaújvárost a régió elsős számú vegyipari központjává emelik.
 

Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Tiszaújváros múltja és a szakemberek felkészültsége alapján a beruházás a legjobb helyen van. A propilén üzem – mint kiemelte – 300 új munkahelyet is teremt, a Mol-csoport pedig 1200 családnak biztosít stabil munkát, jó megélhetést - tette hozzá. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere szerint az állam, az önkormányzat és a gazdasági társaság együttműködésének szép példája a beruházás. Reményét fejezte ki, hogy ez a közös gondolkodás, együtt munkálkodás a jövőben is sokat kamatozik mindkét együttműködő fél számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában